Ростислав Фук

На Тернопільщині можуть створити новий природний заповідник (фото)

В урочищі Коров’є зростає чимала кількість червонокнижних рослин

Днями працівники науково-дослідного відділу Національного природного парку «Дністровський каньйон» провели обстеження перспективної для заповідання ділянки на території Монастириської громади. Про це повідомили на фейсбук-сторінці парку.

Ця ділянка (місцева назва – урочище Коров’є) розташована на схилі пагорба з лучно-степовою, чагарниковою рослинністю та узліссям. На схилі західної та північно-західної експозиції сформоване рідкісне угрупування, включене до Зеленої книги України – угруповання формації сеслерії Хейфлерова (Seslerieta heufleranae), у складі якого зростають багато рідкісних видів: сон широколистий, аконіт несправжньо-протиотруйний, молочай волинський, ясенець білий, жостір фарбувальний, лілія лісова – види внесені до Червоної книги України.

З регіонально рідкісних видів тут зростають аконіт молдавський, клопогін європейський, маруна щиткова, гадючник звичайний, осока низька, півники угорські, конюшина гірська, конвалія звичайна, самосил гірський, кизильник чорноплідний. На схилі північної експозиції у складі лучної рослинності виявлена значна за площею та чисельністю популяція любки дволистої. Загалом під час обстеження виявлено близько 150 видів рослин.

Значне флористичне багатство сприяє існуванню тут великого фауністичного різноманіття. Видове різноманіття безхребетних тварин досліджуваної ділянки зумовлене сходженням тут кількох біоценозів: лучно-степового, лісового та агроценозів. Відтак тут присутні представники різних екологічних груп безхребетних тварин, – йдеться в повідомленні.

Із птахів тут виявлено вівсянку звичайну, трав’янку чорноголову, сорокопуда тернового, кропив’янку чорноголову, дрозда чорного, щеврика лісового.

Урочище Коров’є без сумніву має важливе значення для збереження значного біорізноманіття в умовах посилення антропогенного тиску на природні екосистеми, скорочення їх площ внаслідок тотального розорювання земель та іншої господарської діяльності і тому заслуговує на включення до природно-заповідного фонду, – кажуть працівники парку.

Фото: НПП «Дністровський каньйон»

Вибір читачів за тиждень

Відео