Тамара Коблик

У заповіднику на Тернопільщині цвіте рідкісна орхідея (фото)

Ця рослина має зникаючий статус і занесена до Червоної книги України

Науковці природного заповідника «Медобори» Галина Оліяр та Галина Баранчук спільно із представником управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА під час натурних обстежень для створення в майбутньому об'єктів природно-заповідного фонду на одній із ділянок у Тернопільському районі виявили надзвичайно рідкісну орхідею комашник бджолоносний, офрис бджолоносна, офрис бджолоносний (Ophrys apifera Huds.). Природоохоронний статус виду:  занесений до Червоної Книги України. Зникаючий. Занесений до Додатку II CITES. Про це розповіли на сторінці заповідника у фейсбуці.

Дотепер орхідею в Україні фіксували лише по декілька особин у двох місцезнаходженнях - на південному берегу Криму (від Севастополя до Ялти). У 2010 р. одноразово  виявлено у Галицькому національному природному парку на заході України, - йдеться у повідомленні.

Комашник бджолоносний - багаторічна трав'яна рослина 20-45 см заввишки. Стебло з 4-7 сизувато-зеленими листками при основі та кількома листовими піхвами з невеликими листовими платівками у середній частині. Листки прикореневої розетки відмирають у середині травня. Суцвіття розгалужене, до 18 см завдовжки, з (2)3-8(10) квіток. Квітки великі (до 2,5 см у діаметрі), жовто-коричневі, нагадують бджолу, пелюстки зовнішнього кола рожеві, червоні, білі. Губа трилопатева, до 1,5 см завдовжки, оксамитова, з коричневим малюнком. Цвіте у квітні-червні. При відсутності комах-запилювачів або у несприятливих умовах звичне для рослин перехресне запилювання замінюється самозапиленням. Плодоносить у липні-серпні. Розмножується насінням.

Читайте також: У саду в жительки Тернопільщини цвітуть понад сорок сортів ірисів

«Вражають красою і ароматом»: жителька Тернопільщини вирощує понад 100 сортів півоній (фото, відео)

Тернополянка зробила лавандовий рай просто на своєму городі

Лавандове «поле» розцвіло у центрі Тернополя

Фото Галини Оліяр, Галини Баранчук

Вибір читачів за тиждень

Відео