Ростислав Фук

На Тернопільщині національному природному парку передадуть понад 2700 га землі

Усього в парку зростає 53 види рослин та 53 види тварин, занесених до Червоної книги України

Понад 2700 га землі на Тернопільщині передадуть національному природному парку «Кременецькі гори». Про це повідомили у пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Це земельні ділянки державної власності, що перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Кременецьке лісове господарство».

Уряд прийняв рішення про зміну їх цільового призначення – із лісогосподарських земель на землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення. Таку пропозицію ініціювала Тернопільська обласна військова адміністрація, яка є розпорядником таких земель. Міндовкілля, як центральний орган виконавчої влади, який формує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища та зокрема організації охорони та використання природно-заповідного фонду, підтримує такі ініціативи, – йдеться в повідомленні.

Відтак наразі Тернопільська ОВА зможе передати земельні ділянки парку для збереження цінних природних комплексів та екосистем.

Парк «Кременецькі гори» дбає про відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів Північного Поділля. Це, у тому числі реліктові екстразональні степові рослинні угрупування та букові лісостани.

Лише на території цього парку в Україні зростає унікальна береза Клокова. Також після тимчасової окупації Криму, сонцецвіт сивий можна зустріти лише на Дівочих скелях Кременецьких гір. Це також місце, де протягом року можна спостерігати цвітіння 22-х видів орхідей.

Усього в парку зростає 53 види рослин та 53 види тварин, занесених до Червоної книги України. В парку виявлено 12 видів червонокнижних кажанів.

Читайте також: У національному парку на Тернопільщині зацвіла сон-трава

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео