Анастасія Кисіль

На Тернопільщині організували дефіле старовинного українського одягу (фото, відео)

Моделі одягнули вбрання, яке надала місцева колекціонерка. Окрім показу, ще й зняли відеоролик на території Теребовлянського замку та Підгорянського монастиря

Дефіле-показ «Оберіг нації» провели у Теребовлі на Тернопільщині з нагоди Дня Незалежності України. 25 моделей представили стародавній український одяг. Таким чином вони вирішили показати, наскільки красива та унікальна українська культура

Організувала  дійство 17-річна Валентина Вітвіцька. Дівчина займається моделінгом, а коли почалася повномасштабна війна весь час формувала гуманітарну допомогу. 

Ідея виникла спонтанно.  Одного дня я прокинулася і зрозуміла, потрібно показати українцям, що наша культура надзвичайно багата і наша вишиванка барвиста, а наші дівчата дуже вродливі. Я знала, що можу повністю поставити дефіле та маю багато знайомих, щоб організувати щось класне, зняти відео і виступити з дітками, - розповіла Терену Валентина Вітвіцька. 

25 дівчат представили стародавній український одяг

У заході взяли участь 25 дівчат віком від 5 до 17 років.

Всі дівчата - з Теребовлі, вони надзвичайно красиві. Дітки - з театрального відділу  Теребовлянської мистецької школи, я її сама закінчила. Також були члненкині Молодіжної міської ради, - каже Валентина.

До показу готувалися майже три місяці. Спочатку займалися один раз у тиждень, а потім - щодня. 

Згодом проводили репетиції і 7 разів у тиждень. Це тоді, коли постановка була повністю готова і нам  потрібно було відточити  чіткість рухів, щоб дівчата йшли нога в ногу та синхронно поверталися.  Я не можу сказати, що підготовка була виснажлива. Так, ти витрачаєш свій час, якого можливо було не так багато, але ти отримуєш натомість круту енергію, - розповідає дівчина. 

Після показу відбулися ще зйомки відеоролика. Їх провели на території Теребовлянському замку, який має багату історію. Ще одна локація – Підгорянський монастир у Теребовлі. 

У підготовці допомагали всі, до кого я зверталася. Колекціонерка Уляна Перхалюк надала нам костюми. Вона одразу нас підтримала, адже дуже любить вишивку і має надзвичайно велику колекцію старовинного одягу та хусток. Місцеві підприємці також допомагали, наприклад, Оксана Демчук надала віночки, у яких були дівчата. Також допомагали відділ культури Теребовлянської міської ради та ЦКіД м. Теребовля. Оператори погодилися на співпрацю, коли я пояснила, що це буде дефіле в українському одязі, - розповідає організаторка.

Голова Молодіжної міської ради Теребовлі Лілія Соха мала можливість побачити відеороботу однією з перших та побувати на дефіле під час святкування Дня Незалежності. 

Я була дуже вражена, наскільки ідеально майстриня підібрала образи для моделей, наскільки старанними були дівчата і яку титанічну працю вкладено у організацію, - каже вона.

Фото Володимира Худого

Вибір читачів за тиждень

Відео