Ростислав Фук

Двох юнаків із Тернопільщини підозрюють у підпалі спецобладнання на залізниці (фото, відео)

За оперативною інформацією, замовник перераховував виконавцям кошти через криптогаманці, які використовуються представниками російської спецслужби

До збаразьких правоохоронців надійшло повідомлення від диспетчера Тернопільської дистанції сигналізації і зв’язку про загорання релейної шафи поблизу залізничного переїзду в селі Шляхтинці. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Рятувальники загасили займання. Зібрані речові докази на місці події свідчили про те, що спецобладнання підпалили умисно з метою зупинити рух потягів, що призвело б до транспортного колапсу на залізниці.

У ході проведених розшукових заходів правоохоронців встановили причетних до скоєння даного злочину. Це – двоє жителів Кременецького району віком 20 та 17 років.

Як з’ясувалося, саме старший фігурант через месенджер отримав «замовлення» від невстановленої слідством особи на знищення залізничного обладнання. Невідомий скинув йому координати релейної шафи, яку необхідно було підпалити. До «справи» зловмисник залучив неповнолітнього товариша. За допомогою викрутки вони зламали дверцята релейної шафи, облили легкозаймистою рідиною та підпалили комплекс сигнальної установки. Результати виконаної роботи зняли на мобільний телефон та відзвітували замовнику в месенджер. За це на банківську картку отримали 9 тисяч гривень. За оперативною інформацією, замовник перераховував виконавцям кошти через криптогаманці, які використовуються представниками російської спецслужби, - йдеться в повідомленні.

У ході документування злочину поліцейські встановили, що наприкінці 2023 року 20-річний хлопець підпалив ще й релейну шафу на залізничному перегоні неподалік Тернополя.

Під час санкціонованих обшуків поліцейські виявили та вилучили одяг та взуття, в якому підозрювані вчиняли злочини, викрутки, мобільні телефони з доказами переписки з «замовником».

Обом хлопцям слідчі оголосили підозри за частиною 2 статті 194 (умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу) та частиною 1 статті 277 (пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів) Кримінального кодексу України. Також вирішується питання про повідомлення підозри 20-річному фігуранту за частиною 1 статті 304 (втягнення неповнолітнього у протиправну діяльність) Кримінального кодексу України. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, його неповнолітньому спільнику – особисте зобов’язання.

Заходи з документування протиправної діяльності проводилися під процесуальним керівництвом Збаразького відділу Теребовлянської окружної прокуратури.

Фото, відео поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео