Тамара Коблик

На Тернопільщині розслідують справу щодо керівника колонії, де утримували полонених захисників «Азовсталі»

Підозрюваний переховується від правосуддя на тимчасово не підконтрольній українській владі території

Служба безпеки зібрала доказову базу на керівника виправної колонії у окупованому ворогом селі Вальянівське, що на Луганщині, в якій росіяни незаконно утримували українських військовополонених. Про це повідомили у Секторі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю УСБУ в Тернопільській області.

У червні 2022 року саме в «Свердловскую исправительную колонию» окупанти перевели з Оленівки ув’язнених оборонців заводу «Азовсталь». 

На той час ця колонія входила до структури незаконного правоохоронного органу, підконтрольного російській федерації, - т.зв. «Управления исполнения наказаний мвд лнр», який згодом загарбники перейменували в «Управление федеральной службы исполнения наказаний россии по луганской народной республике».

Під час досудового розслідування встановлено, що упродовж 2022 - 2024 років  виправний заклад окупантів очолював Віталій Стержанов, який ще з 2014 року працював у пенітенціарних закладах, підконтрольних представникам терористичної організації «лнр».

Після початку повномасштабного військового вторгнення росіян він продовжив  працювати на окупаційну владу, сприяючи становленню незаконних російських силових структур та виконуючи завдання кремля з придушення українського руху опору на тимчасово окупованих територіях України.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Стержанову про підозру за ч.7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). За співпрацю з ворогом йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Оскільки підозрюваний переховується від правосуддя на тимчасово не підконтрольній українській владі території, правоохоронці проводять комплексні заходи для його притягнення до фактичної відповідальності за злочини проти України.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Тернопільській області за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

Фото Depositphotos, Сектору взаємодії зі ЗМІ та громадськістю УСБУ в Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео