Ростислав Фук

На Тернопільщині затримали підозрюваного у крадіжках з шести церков (відео)

У храмах зникали чималі суми зі скриньок для пожертв

25-річного раніше судимого жителя Збаразької громади, якого підозрюють у крадіжках з шести храмів на Тернопільщині, затримали правоохоронці. Про це повідомили у відділі комунікації Національної поліції Тернопільської області.

Зі слів начальника управління карного розшуку області Андрія Кісіля, наприкінці березня надійшла перша заява від настоятеля храму, що в селі Озерна Тернопільського району, про те, що невідомий вночі, відваживши вікно, проник до церки й викрав гроші зі скриньки, куди парафіяни збирали пожертви для потреб ЗСУ. Зникло понад 6 000 гривень.

Упродовж квітня чоловік обікрав ще п’ять церков – у Сухівцях, Новому Селі – там за ніч він пограбував два сільські храми, а також у Великому Глибочку та Зарубинцях. Брав лише гроші зі скриньок для пожертв. Загальна сума збитків склала понад 20 000 гривень.

Оперативникам управління карного розшуку спільно з підволочиськими розшуківцями вдалося вийти на слід чоловіка. Ним виявився раніше судимий за майнові злочини житель села Синява Збаразької громади.

Як з’ясувалося, підозрюваний ретельно готувався до вилазок. Напередодні добирався до населеного пункту, оглядав місцевий храм на наявність сигналізації чи відеоспостереження, переховувався до ночі в закинутих помешканнях, а з сутінками йшов красти. Майже до всіх святинь проникав через вікна, лише в Сухівцях зламав вхідні двері, – кажуть поліцейські.

Чоловіка затримали на гарячому, коли той повертався з накраденим з храму в селі Зарубинці. У нього вилучили гроші та цілий рюкзак інструментів.

Відомості за фактами крадіжок внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Чоловікові оголосили підозру та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває слідство.

Фото, відео Національної поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео