Олеся Поліщук

На Тернопільщині археологи розкопали старий літак (фото)

b7e2d5ec56ca388e (1)

Поблизу села Оліїв, що в Зборівському районі, учасники ГО “Пошук літаків в Україні” розкопали американський винищувач часів Другої світової війни Р-39 «Аерокобра».

Про це повідомляє «Суспільне».

За його словами голови пошукової групи Андрія Кір’янова, в цьому районі 14-17 липня 1944 року під час Сандомірської операції були повітряні бої, літаків цієї моделі збили майже десять. Остання згадка саме про цей літак датується 7 липня 1944 року.

- На місці падіння «Аерокобри» Р39 є номер літака. Раніше на місці знайшли шильду з номерами та декілька уламків. По фото визначили що це «Аерокобра». Пізніше номер літака допомогли визначити спеціалісти з Трізни. В нашому випадку 25Е-975 – номер літака, 31847 - номер двигуна, але заводські. Номер літака по радянському обліку має бути 42975. Наразі пошук ще триває по архівах, - розповів пошуківець.

Уламки літака діставали з глибини 1-1.5 метра.

- Американці поставляли літаки з білою зіркою, Радянський союз, щоб дуже не заморочуватись просто замальовували зірки в червоний колір. Визначили траєкторію падіння. Літак з номером, що не завжди вдається визначити. Після миття ще деякі написи з'явилися на деталях, – розповів Андрій Кір’янов.

131c5843a2329c75 (1)
131c5843a2329c75 (1)

Чоловік каже, що з деталей готують експозицію в Музеї загиблих літаків.

Нагадаємо, «Аерокобра» Р-39 був одним із основних американських винищувачів, який перебував на службі, коли Сполучені Штати вступили в Другу світову війну. P-39 використовувався радянськими військово-повітряними силами, збивши найбільшу кількість ворожих літаків на східноєвропейському фронті. Цим літаком також користувались сили Вільної Франціїї, Королівські ВПС, Військово-повітряні сили Сполучених Штатів та Італійські військово-повітряні сили на боці союзників.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео