На Тернопільщині через підпалене сміттєзвалище можуть дістати смертельну хворобу з-під землі (фото)

борсуківка.сміття6

З початком весни на Тернопільщині знову стало модно «наводити лад» небезпечним способом. «Терен» уже не раз розповідав про незаконні підпалення сміття та сухої трави. Так, цього разу горіло сміттєзвалище на Лановеччині, в Борсуківській ОТГ. Палія навряд чи знайдуть, а місце загоряння мало того, що поряд з легендарною козацькою могилою, то ще й приховує під собою небезпечну смертельну хворобу з минулого.

борсуківка.сміття5
борсуківка.сміття5

- Смітник поряд з козацькою могилою, яка оповита легендами. Хрест зруйнований, вся могила спалена... Сплюндрована історія і загиджене довкілля! На цій могилі, кажуть, росте понад 40 видів лікарських трав і, наскільки пам’ятаю, це є пам’ятка природи місцевого значення. А ще кажуть, що в 40-х роках там хоронили померлих від тифу. Руйнуйте, нищіть, паліть і витягуйте «чуму»! Де ваша свідомість, совість і громадянська позиція? – обурюється ситуацією уродженець села Тарас Савчук.

Чоловік каже, що в підпалі винна і влада, і місцеві мешканці.

борсуківка.сміття4
борсуківка.сміття4

- З тим сміттям спасу немає. І ніхто навіть на йоту не намагається врятувати ситуацію. Достукатися, щоб щось змінили – то не реально. Завтра приїде Volodymyr Groysman, то пожаліюся йому! – пише Тарас Савчук. – Заради справедливості варто сказати, така ситуація є багато де. І винні зазвичай у цьому самі мешканці громад: починаючи з виборів керівництва і продовжуючи таке «свиняче» ставлення до довкілля і самих себе. Мене ж за це село болить, бо то моя батьківщина.

борсуківка.сміття3
борсуківка.сміття3

В коментарях дописувачі погоджуються з автором посту та піднімають питання про те, чому Борсуківська ОТГ не домовляється з Ланівецькою ОТГ про вивезення сміття.

– Мені, як пересічному громадянину, не зрозуміло, чому керівництво Борсуківської ОТГ за більш як два роки не зуміло домовитись з Ланівецькою ОТГ щодо вивезення твердих побутових відходів. Можливо, це небажання голови розв'язувати цю проблему, або ж просто її ігнорування, – пише Іван Власюк.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«212010,212011,212012»]

Фото Тараса Савчука

Вибір читачів за тиждень

Відео