Олеся Поліщук

На Тернопільщині чоловік відновлює давній костел (фото)

214867150_10159022007615081_6747310489134652209_n

У селі Летяче Микола Горбаль відновлює і ремонтує давній костел.

Про це у фейсбуці повідомив його син Андрій Горбаль.

- Зовнішні роботи практично завершені, тепер треба зробити проект для внутрішніх робіт — освітлення, електрика, вентиляція. Як виглядає храм всередині — можна побачити на відео. Є макет храму в ArchiCAD (3d-модель), буду радий, якщо хтось відгукнеться і захоче допомогти з проектом.

Цей храм збудований орієнтовно у 1880-90 роках, польською громадою села Летяче (Latacz). Після 2 світової війни та депортації польських родин, костел перетворили на колгоспний склад.

- П'ять років тому мого тата це обурило, і він почав відновлювати костел власним коштом. На татове звернення до Римо-католицького єпископа щодо своєї ініціавити, отримано відповідь, що римо-католиків у тій місцевості немає, і храм передають греко-католицькій громаді села. Планується, що храм буде освячено іменем Папи Івана Павла ІІ, - розповів Андрій Горбаль.

Нагадаємо, Микола Андрійович Горбаль дисидент, член Української Гельсінської групи.

Він вважає, що святиня повинна повернути собі попередній статус.

- Замість духу спустошення там має оселитися Дух Святий. Відреставрований українцями костел мусів би стати символом порозуміння і зближення двох народів, польського і українського, місцем діалогу двох культур. Можливо, цей храм стане екуменічним центром зближення Христових Церков, де зможуть відправляти Богослужіння різні Християнські Церкви. З Божої ласки усяке може статися. А може це стане місцем для концертів духовної музики. У цьому храмі не було органу, але була фісгармонія. Можливо, згодом вдасться придбати цей інструмент.

Як повідомляв «Терен», у Тернополі вшанували чудотворну ікону Божої Матері.

Фото з дописів Андрія Горбаля

Вибір читачів за тиждень

Відео