Олена Чепіль

На Тернопільщині домашнє насильство зазнали майже шість тисяч осіб

unnamed (1)

Статистика засвідчує: 22% жінок вважають, що в певних ситуаціях заслужили на психологічний тиск чи застосування силових методів, а майже кожен третій чоловік — що агресія у взаєминах — приватна справа сім’ї. 

unnamed
unnamed

Домашнє насильство – це та тема, про яку не варто соромитись чи боятись говорити, його, як сміття, треба виносити з помешкання. На Тернопільщині недостатньо добре беруться за створення координаційних рад, відповідних громадських організацій, мобільних груп, які зробили б мінімальними негатив у родинах.

- Торік на Тернопільщині надійшли повідомлення про домашнє насильство від майже 6 тисяч осіб, і 25% з них — звернення від чоловіків. Отже, для суспільства домашнє насильство стало гострою проблемою, – повідомляє ГУ Національної соціальної сервісної служби у Тернопільській області.

За минулий рік в Україні зафіксували 211 362 звернення щодо насильства в сім’ї і близько 70% – від жінок. На Тернопільщині за допомогою звернулось 6 тисяч осіб. Проте, важко уявити якого масштабу сягає ця проблема, оскільки багато людей терплять й мовчать про домашнє насильство.

- Наша держава зробила вже чимало кроків задля подолання цього явища. Ухвалено Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», підзаконні акти. Це дало позитивні результати. Якщо, скажімо, чотири роки тому було, за даними Мінсоцполітики, 92 100 звернень по допомогу, то торік їх кількість зросла на 66%. Протягом восьми місяців цього року правоохоронні органи отримали на Тернопільщині майже 7600 повідомлень, пов’язаних з домашнім насильством. На кожен такий сигнал поліціянти зреагували, провели перевірки. Складено 3700 адміністративних протоколів за вчинення домашнього насильства, 198 фактів внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань і проводили досудове розслідування. Якщо ж встановлювали кримінальне правопорушення, складали обвинувальний акт і спрямовували матеріали до суду, – йдеться у дописі.

У Тернополі працює мобільна група, яка реагує на факти домашнього насильства, яка за вісім місяців здійснила 1400 виїздів. Також у Тернополі міститься соціально-психологічний центр реабілітації «Родина» та «Родинний дім» у Чорткові.

У Лановецькій міській територіальній громаді, яка отримає майже мільйон субвенційних гривень, облаштують денний центр соціально-психологічної допомоги, що дасть змогу приймати постраждалих від домашнього насильства терміном до десяти діб і водночас вирішувати питання з подальшим перебуванням особи, яка опинилася у складній життєвій ситуації. Такі служби мають діяти в кожній ОТГ до завершення 2023 року.

Оксана Шлюсар каже, що в усіх територіальних громадах є потреба в підвищенні кваліфікації кадрів з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Контакти для тих, хто потребує допомоги: безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства 0-800-500-335 (зі стаціонарних телефонів), 116-123 (з мобільних телефонів), 102 (Національна поліція України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео