Віра Олександрович

На Тернопільщині думають, як запобігти рейдерству в аграрному секторі (фото)

Основне

Засідання міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню і захопленню підприємств відбулося у Тернополі сьогодні, 28 липня.

Як повідомили на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація, взяли участь у цій нараді не лише правоохоронці, а й перший заступник голови ОДА Ігор Дем’янчук. З’ясувалося, справи за фактами вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним захопленням майна та корпоративних прав підприємств (рейдерство) були зафіксовані на Тернопільщині, зокрема - в аграрному секторі. Одним із ключових питань зібрання стало вжиття правоохоронними та іншими державними органами влади краю спільних координованих заходів, спрямованих на попередження та реагування на факти, пов’язані із порушенням прав законних власників і силовим захопленням підприємств.

- Хочу нагадати про чинну постанову Кабінету Міністрів «Про утворення Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств від 21.02.2007 р. №257», - каже Ігор Дем’янчук. - Також хочу виокремити головну мету засідання міжвідомчої комісії, а саме – захист прав інвесторів, а також протидія на території області можливому незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

Основними завданнями подібної Комісії, до речі, є такі: - сприяння забезпеченню координації дій державних органів з питань захисту прав інвесторів, посилення протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, порушенням земельного законодавства; - підготовка пропозицій щодо формування і реалізації державної політики у сфері захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, порушенням земельного законодавства, зокрема щодо підвищення ефективності діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади у відповідній сфері; - розроблення комплексу заходів щодо захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, порушенням земельного законодавства, забезпечення вдосконалення механізму регулювання у відповідній сфері. Відтак Ігор Дем’янчук закликав усіх членів комісії до співпраці та обговорення проблемних питань, аби тримати ситуацію під контролем.

- У Головному управлінні Національної поліції в Тернопільській області нині розслідуються справи за фактами вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним захопленням майна та корпоративних прав підприємств (рейдерство), у тому числі - в аграрному секторі, - уточнює начальник Головного управління Національної поліції України в Тернопільській області Олександр Богомол.

Тож реакція на подібне, на думку присутніх, надалі має бути вчасною і комплексною.

- Керівникам правоохоронних та інших державних органів влади області треба покращити взаємодію із представниками установ і відомств у регіоні у разі будь-яких незаконних дій стосовно захоплення майна, - додає Ігор Дем’янчук. – Окрім того, необхідно забезпечити координацію дій із представниками установ і відомств у регіоні під час документування вчинених правопорушень у сфері рейдерських захоплень підприємств і подальшого притягнення винних осіб до відповідальності.

До речі, у нараді брали участь: заступник голови Тернопільської ОДА з питань цифрової трансформації Михайло Гапула, начальник обласного Управління СБУ Юрій Борейчук.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео