Оксана Бучко

На Тернопільщині медики Коропецької ОТГ скаржаться на жахливі умови

швидка допомога

Після спроби відставки голови Коропецької ОТГ на Тернопільщині, жителі громади почали відкрито говорити про проблеми. Першим прикладом стали медики на «швидкій допомозі». Один із них – Іван Кіндзер – описав оплату та умови праці.

- В уяві багатьох людей склався стереотип, що працівники Швидкої медичної допомоги - це ангелоподібні істоти в білих халатах із спокійним,розумним й співчутливим обличчям, абсолютно позбавлені матеріальних та духовних потреб, - пише Іван Кіндзер у групі «Кременець-ІНФО». - Але все це ілюзія. Насправді ж кожної робочої зміни - це людські скарги,страждання,тривоги і біль. І дуже мізерна заробітня плата. Це коли мої друзі приїжджають із Чехії, Польщі, Франції і запитують: «Чи варто було вчитися стільки років, щоб отримувати в 10 разів менше, ніж я?».

Натомість, бонусом до роботи є холодне сидіння машини взимку, яке не встигає нагрітися під час їзди на виклик чи назад, тому що машині уже 20 років.

- У машини прогнила підлога, переламаний кузов, а з усіх щілин дме вітер, інколи з снігом та дощем,- пише він. - Це виїзди до хворих із смертельно небезпечними інфекціями, порушеною психікою, п’яних, хворих на туберкульоз, кір, гепатит. Це безкінечне очікування, яке вимотує ще більше, ніж фізична робота. Бо чекати - це саме гірше, адже чекаєш не на зустріч з коханою людиною, а чекаєш на неприємності, терміновий виклик чи виклик за 10 хвилин до закінчення зміни. Медичні працівники швидкої через постійні стреси, недосипання, недоїдання, екстремальні та специфічні умови праці отримують на викликах травми, найчастіше хворіють на серцево-легеневі, онкологічні захворювання. Дуже прикро, що влада згадує про нас тільки тоді, коли захворіють вони самі або їхні родичі.

Нагадаємо, що днями в ОТГ намагались відправити у відставку голову ОТГ. Та спроба не була вдалою. Причиною є можливі корупційні дії посадовця.

Шкода, що медики, освітяни та люди інших професій не можуть собі встановлювати розмір заробітної плати, призначати надбавки, премії на зборах так, як це роблять на сесії, додає у коментарі Надя Герасимів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео