Віра Олександрович

На Тернопільщині перестали боятися кору – впав рівень щеплень серед дітей

Кір_ф

Нові спалахи кору цілком можуть статися в Україні. Тернопільщина – не виняток, адже у нас охоплення дітей 6 років вакцинацією впало до 61,7%. 

У регіональному розрізі найкраща картина наразі - у Києві (76,9%), Волинській (70%) і Донецькій (68,6%) областях. Найгірша — у Львівській (52,3%), Київській (54,8%) і Чернігівській (55,6%). Такі дані вчора, 28 вересня, оприлюднили у Міністерство охорони здоров’я (МОЗ)

- Кір — небезпечне вірусне захворювання, що має здатність швидко поширюватися, - наголошують у міністерстві. - Як правило, 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворівають. Це стається з тими, хто не був щеплений.

На жаль, спеціального лікування від кору не існує. Найкращий захист — вакцинація комплексною вакциною від кору, паротиту і краснухи (КПК). Для найкращого захисту дитина має отримати дві дози КПК-вакцини, підкреслили у МОЗ.

- Але наразі середній рівень охоплення щепленнями КПК 6-річних дітей, які отримали обидві дози вакцини, згідно з графіком Національного календаря щеплень, складає близько 62%, - уточнюють експерти. - Цього недостатньо для формування колективного імунітету, коли рівень охоплення щепленнями має сягати 95-98%.

Pasted into
Pasted into

Зважаючи на те, що спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років, а рівень охоплення щепленнями КПК останніми роками був меншим за 95%, українці, які відмовляються від вакцинації, ризикують своїм життям і здоров’ям та життям і здоров’ям своїх дітей. 

- Нагадаємо, із 1 тис. людей, які заразилися кором, один помирає, один захворіває на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя, - наголошують медики. - Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються менш як 1 раз на мільйон.

Pasted into
Pasted into

Відповідно, у МОЗ закликали батьків обов’язково вакцинувати дітей, відповідно до термінів Календаря щеплень, і надолужити щеплення, якщо вони були пропущені. Вакцинуватися безоплатно можуть усі діти до 18 років.

Довідка. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна за посиланням. Якщо у кабінеті щеплень ви отримали інформацію, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування обставин. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, можна звернутися у департамент охорони здоров’я у вашій області.

Фото із відкритих джерел і надані пресслужбою МОЗ України

Вибір читачів за тиждень

Відео