Орест Сарматський

На Тернопільщині «сертифікатним спритникам» загрожують величезні штрафи або кримінал

6155acdaaa09f765431429 (Copy)

Деяким особам з Тернопільщини варто знати, що люди, які купують підроблені сертифікати про вакцинацію, будуть притягуватися до відповідальності за порушення карантинних умов.

Це може бути штраф від 17 до 34 тисяч гривень чи кримінальна відповідальність, якщо буде доведено, що людина, хвора на коронавірусну інфекцію, розповсюдила хворобу.

Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький в ефірі програми «Сніданок з 1+1».

Він розповів, що з 21 жовтня поліція перевірятиме сертифікати про вакцинацію від коронавірусу у «Дії» або сканувавши паперовий його варіант. Перевірку проводитимуть у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби – під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків. Її здійснюватимуть працівники Держпродспоживслужби, центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники патрульної поліції.

У паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково мають бути реквізити – інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я.

- Всі дані про вакцинацію громадян вже є в реєстрі, який також підключений до міжнародних баз. Інформація буде перевірятися дуже ретельно. Працівники, які перевірятимуть свідоцтва про вакцинацію, мають пересвідчитися в правдивості свідоцтва, адже відомі випадки їх підробки, – каже Білошицький.

За виготовлення і збут підробленої медичної документації правопорушникам може загрожувати покарання – від штрафу у 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі. За використання підроблених довідок чи сертифікатів передбачене покарання – від штрафу на суму до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2-х років.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео