Віра Олександрович

На Тернопільщині щодня фіксують близько 20-ти смертей, спричинених COVID-19 (фото)

Паничев

Середня кількість лабораторно підтверджених випадків на добу на Тернопільщині нині сягає 500-600. Число людей, які померли, – близько 20-ти осіб щодня. Оскільки попереду – Великодні свята, городян попросили в цей період бути особливо обережними. 

Йшлося про це сьогодні, 7 квітня, під час онлайн-засідання міського Штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації на території Тернопільської громади. Власне, там експерти прийняли чимало важливих рішень. 

Надал
Надал

– Дуже багато залежить від розуміння наших людей, – наголошує міський голова Сергій Надал. – Але враховуючи те, що йде збільшення числа не тільки зареєстрованих хворих, а й померлих, очевидно, нам доведеться вводити додаткові обмежуючі заходи. Усе – аби стримати інфекцію і не допустити переходу у «червону» зону. 

Причини для побоювань були, адже епідеміологічна ситуація в регіоні щодо рівня захворюваності на COVID-19 – дійсно погіршується.

– В області епідситуація залишається стабільно складною, – каже лікар-епідеміолог Володимир Паничев. – На підтвердження такої оцінки я наведу окремі дані. Так, щоденна захворюваність в області реєструється на високих цифрах. Середня кількість лабораторно підтверджених випадків на добу у нашому краї сягає 500-600, а серед випадків підозр – близько 1 500 за останні дні.

За словами експерта, зростає і число людей, які продовжують хворіти. Наприклад, вранці 7 квітня кількість хворих на COVID-19 складала 10 163 особи.

– Число летальних випадків також, на жаль, зростає, – додає Володимир Паничев. – Так, за останні 3 дні середня кількість людей, які померли, сягає 20-ти чоловік. Показник інцидентності в області наразі складає 702 випадки на 100 тис. населення, у той час, як у Тернополі, – 874,9 на 100 тис. населення. Також ми перевищуємо порогові значення за двома показниками, що визначають приналежність території до певного рівня епідеміологічної небезпеки. 

Штаб2
Штаб2

Зокрема, за його словами, ми маємо перевищення порогу захворюваності на грип та ГРВІ. Він має бути не вищий 100%, в області зараз ж 201,3%.

– Перевищили ми і коефіцієнт виявлення випадків інфікування за день: він не має перевищувати 20%, проте в області цей показник уже складає 22%, – пояснює лікар-епідеміолог. – Зауважу, у місті серед хворих переважають люди активного віку – від 30 до 65 років, їхня частка – 69,3% за останні 10 днів, в області – 66,2%.

Щодо статистики захворюваності на COVID-19 серед дітей до 17 років, то в місті питома вага інфікованих дітей становить 3,2%, у той час, як в області, цей показник сягає 6,2%. Показник кількості хворих у віці 65+ у Тернополі складає 15,1% за останні 10 днів, в області – понад 16%.

– Нагадаю, це – група ризику, яка врешті складає і високі показники летальності, – нагадує фахівець.

Оскільки попереду – Великодні свята, Володимир Паничев вирішив привернути увагу тернополян до санітарних вимог, що можуть зберегти комусь здоров’я, а комусь – і життя. На думку медика, нині варто уникати масових скупчень людей і неухильно дотримуватися карантинних вимог, перебуваючи у громадському транспорті, торговельних закладах та інших громадських місцях. При перших симптомах нездужання не варто гаяти час, а слід відразу звертатися до свого сімейного лікаря.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео