Віра Олександрович

На Тернопільщині «скоро не буде кому штани підшити і до верстата стати» (відео)

unnamed (1)

Прийде той день, коли на Тернопіллі «не буде кому штани підшити і до верстата стати», наголошує заступник директора навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Тернопільській області Олена Іваськів. І чекати того часу – недовго.

Таку заяву вона зробила під час засідання колегії управління освіти і науки Тернопільської обласної держадміністрації сьогодні, 20 червня. А тому закликала негайно змінювати підходи до організації професійної освіти і підготовки робітничих кадрів.

unnamed
unnamed

  • Новий світогляд приводить і до нового бачення цілей освіти, її змісту і структури, основних організаційних форм і методів, принципів взаємовідносин між суб'єктом і об'єктом тощо, ролі педагога у здійсненні освітнього процесу, - вважає Олена Іваськів.
[embed]https://youtu.be/SyqfLXb4mtM[/embed]

Саме викладач, майстер – головна діюча особа професійного педагогічного процесу. Проте саме цій категорії викладачів, за словами пані Іваськів, платять зарплату на 1000 грн меншу, ніж іншим педагогам. А темпи оновлення технологій, у тому числі - кардинальні зміни характеру і спрямованості професійної діяльності, загострили низку суперечностей, що ба­гато у чому зумовили відставання освіти від потреб реального життя.

[embed]https://youtu.be/7betio0jMfc[/embed]
  • Саме від відповідальності, високої професійності педагогічних кадрів, їхнього вміння плідно працювати у нових умовах залежить, яким буде інтелектуаль­ний і моральний потенціал нашої держави, - наголошує вона.

За хорошу творчу роботу Олена Іваськів похвалила кілька педколективів місцевих профтехучилищ: «Тернопільське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі», ДНЗ «Тернопільський  центр ПТО», ДПТНЗ «Тернопільське ВПУ сфери послуг та туризму», Тернопільське ВПУ № 4 ім. Паращука, ДНЗ «Чортківське ВПУ», ДНЗ «Тернопільське ВПУ технологій і дизайну».

  • Особливо варто відмітити далекоглядність і гнучкість мислення директорів «Тернопільського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі», «Тернопільського центру ПТО», «Тернопільського ВПУ сфери послуг і туризму», Тернопільського ВПУ №4, - продовжує вона. - Вони враховують потреби сучасності у підготовці спеціалістів для малих і середніх підприємств із різними формами власності.

Утім, про програму розвитку системи професійно-технічної освіти на Тернопіллі, а відповідно – і про очікувані зміни як у мережі, так і у підходах до підготовки робітничих кадрів, Олена Іваськів не сказала ані слова. А про такі плани обласна влада говорить давно – від того часу, як почало бракувати грошей на фінансування ПТУ.

Про те, що також відбувалося на колегії в ОДА, читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео