Віра Олександрович

Тернопільщина: відстороненим від роботи із 8 листопада лікарняні оплачувати не будуть

Лікарняний

Чиновники та освітяни, яких із 8 листопада відсторонять від роботи через відмову вакцинуватися, навіть не зможуть розраховувати на виплату лікарняних, якщо раптом занедужають. 

Таке роз’яснення дали у Фонді соціального страхування України. Відповідно, стосується ця новація і жителів Тернопільщини.

Нагадаємо, без «червоної» зони з 8 листопада залишаться лише 8 областей: Тернопільська, Закарпатська, Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Чернівецька і Харківська. Втім, навіть у цих регіонах почне діяти урядова вимога про відсторонення.

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «Допомоги за лікарняними листками не надаються працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Виплата не здійснюється за ті дні тимчасової непрацездатності, що збігаються з днями відсторонення від виконання обов’язків. Зверніть увагу, відсторонення від роботи працівників, для яких визначена обов’язковість щеплень проти СOVID-19, однак які відмовилися від вакцинації, покликане убезпечити їх колег, відвідувачів, учнів, вихованців, студентів та інших від ризику інфікування та подальшого поширення коронавірусу SARS-CoV-2. Відмова від щеплень за відсутності абсолютних протипоказань наражає на небезпеку оточуючих…».

У Фонді соціального страхування також пояснили, що допомоги із тимчасової втрати працездатності у вказаному випадку не фінансуються, оскільки, відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, покликані компенсувати заробіток застрахованої особи, втрачений нею за час лікування. У разі відсторонення від роботи з припиненням виплати зарплати працівника, який не дотримується вимог щодо обов’язкової вакцинації проти COVID-19, факту втрати заробітку через хворобу або травму у такий період - немає.

Довідка. Знайти зручний пункт вакцинації можна ТУТ. Зокрема, у Тернополі зробили все, щоб людям було зручно щепитися. До того ж, мають розпочати видавати особливі сертифікати – про одужання

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео