Віра Олександрович

На Тернопільщині вимагатимуть скасувати нову постанову Уряду про призначення субсидій

Наступне засідання 2-ї сесії Тернопільської обласної ради, швидше за все, відбудеться вже наступного тижня, точніше – у середу, 26 травня.

Про це «Терену» повідомив очільник найвищого представницького органу краю Михайло Головко. За його словами, у понеділок, 24 травня, на погоджувальну раду скличуть керівників фракцій. Саме вони і погодять остаточну дату засідання і порядок денний.

Нагадаємо, востаннє політики у конференцзалі, що на вул. Грушевського, 8, збиралися ще 17 березня. Відтоді зібралося чимало питань, які необхідно ухвалити терміново.

Затвердження статутів комунальних підприємств, питання їх фінансування, інші робочі моменти – усе це чекає на розгляд депутатів, каже Михайло Головко. – Знаю, що в комісіях уже працюють із цими документами. Тож ми вже можемо у понеділок зібратися і проговорити, коли зможемо організувати сесію.

Вочевидь, у порядку денному будуть і політичні звернення. Це – традиція нашої обласної ради. Тим паче, на сайті органу місцевого самоврядування вже є кілька цікавих пропозицій. Наприклад, проєкт рішення «Про звернення до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів щодо повернення до спрощеного механізму призначення населенню субсидій на житлово-комунальні послуги». Якщо його ухвалять, то оприлюднять на офіційному сайті обласної ради, а також звернуться до інших обласних рад, а також районних рад, місцевих рад об'єднаних територіальних громад Тернопільщини, щоб вони підтримати вказане рішення і прийняли власні.

У тексті проєкту рішення, зокрема, йдеться: «…Після перенесення термінів широко розрекламованого підвищення пенсій і мінімальної зарплати, скасування підвищень зарплат вчителям і медикам, відсутності індексацій пенсій чорнобильцям, військовим пенсіонерам, науковцям та іншим, під «каток» антисоціальної політики влади потрапили субсидіанти… 31 травня 2021 року Уряд Зеленського-Шмигаля запровадив, по суті, нову систему призначення субсидій для українців. Так, зокрема, кожна родина, яка отримує субсидію, для її переоформлення повинна заново здати заяву і декларацію доходів і видатків… З одного боку, влада постійно закликає до самообмежень і дотримання норм самоізоляції людей старшого віку. З іншого - заганяє цих людей у черги, скупчення, нервову атмосферу переоформлення субсидій в управліннях соцзахисту...».

Окрім того, політиків обурило, що Уряд ліквідував комісії місцевих органів влади щодо призначення субсидій. Адже саме вони розглядали різні життєві ситуації претендентів, винятки з правил та особливості кожної родини. Мовляв, такою можливістю користувалися майже 40% субсидіантів. Через це, на думку, авторів звернення, треба, щоб Уряд: скасував постанову щодо нововведень в оформленні та призначенні субсидій. До того ж, варто переоформити всім субсидіантам належні їм допомоги в автоматичному режимі, а також відмовитися від подачі декларацій, натомість здійснювати призначення, використовуючи бази даних органів держвлади, Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби тощо.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео