На Тернопільщині збирають врожай найдавнішої окультуреної людством рослини (фоторепортаж)
Жовтень – пора активного збирання врожаю волоських горіхів, які цього року досить рясно вродили на Тернопільщині.
Правда, через малу вологість, у деяких садах ці плоди дещо менші за розміром, більше того, є й такі місця, де горіхи просто-напросто почорніли.
Але, із того що залишилось, і щоденно опадає із дерев на землю, можна вибрати, аби скуштувати ці смачні й корисні плоди, які часто називаємо грецькими горіхами.
Та поміж тим, мало хто знає, що деякі дослідники вважають волоський горіх найдавнішою окультуреною людством рослиною, плоди якої ми вживаємо в їжу вже багато тисячоліть.
Принаймні, як пишуть знавці, на Кавказі горіхове дерево донині вважають священним – саме там можна зустріти окремі екземпляри віком понад 4 століття. У Стародавньому Вавилоні жерці, помітивши благотворний вплив волоських горіхів на роботу головного мозку, забороняли їх споживати простолюдинам, щоб ті не стали занадто розумними.
– До речі, волоські горіхи (які ще називають «грецькими») не мають нічого спільного із Грецією. У Європі їх стали так називати лише тому, що їх привозили грецькі купці. Насправді ж батьківщина цього горіха – Середня Азія та деякі райони Кавказу. Український термін «волоський горіх» пов’язаний зі словом «волохи», вживаним як загальна назва середньовічного населення Придунав’я і Трансильванії, – йдеться у публікації.
Як зазначається, волоський горіх для жіночої краси та чоловічої сили. Ці плоди – цінне джерело альфа-лінолевої кислоти, яка сприяє зниженню ризику виникнення серцево-судинних захворювань і зміцненню кісткової тканини. Усього чверть склянки волоських горіхів на добу забезпечать вас денною нормою цієї жирної кислоти.
І ще. Недаремно ядро волоського горіха порівнюють з півкулями мозку. Вчені довели, що завдяки великій кількості біоактивних речовин і лецитину волоські горіхи зміцнюють пам’ять, знімають нервову напругу і активують роботу мозку.
Ось такі цікаві факти, про, здавалося б, звичайний волоський горіх, якими смакують і дорослі, і діти.
Фото автора