Орест Сарматський

На Тернопільщині збирають врожай найдавнішої окультуреної  людством рослини (фоторепортаж)

_ORL0067 (Copy)

Жовтень – пора активного збирання врожаю волоських горіхів, які цього року досить рясно вродили на Тернопільщині. 

Правда, через малу вологість, у деяких садах ці плоди дещо менші за розміром, більше того, є й такі місця, де горіхи просто-напросто почорніли.

Але, із того що залишилось, і щоденно опадає із дерев на землю, можна вибрати, аби скуштувати ці смачні й корисні плоди, які часто називаємо грецькими горіхами.

_ORL0064 (Copy)
_ORL0064 (Copy)

_ORL0066 (Copy)
_ORL0066 (Copy)

Та поміж тим, мало хто знає, що деякі дослідники вважають волоський горіх найдавнішою окультуреною людством рослиною, плоди якої ми вживаємо в їжу вже багато тисячоліть.

Принаймні, як пишуть знавці, на Кавказі горіхове дерево донині вважають священним – саме там можна зустріти окремі екземпляри віком понад 4 століття. У Стародавньому Вавилоні жерці, помітивши благотворний вплив волоських горіхів на роботу головного мозку, забороняли їх споживати простолюдинам, щоб ті не стали занадто розумними.

– До речі, волоські горіхи (які ще називають «грецькими») не мають нічого спільного із Грецією. У Європі їх стали так називати лише тому, що їх привозили грецькі купці. Насправді ж батьківщина цього горіха – Середня Азія та деякі райони Кавказу. Український термін «волоський горіх» пов’язаний зі словом «волохи», вживаним як загальна назва середньовічного населення Придунав’я і Трансильванії, – йдеться у публікації.

Як зазначається, волоський горіх для жіночої краси та чоловічої сили.  Ці плоди – цінне джерело альфа-лінолевої кислоти, яка сприяє зниженню ризику виникнення серцево-судинних захворювань і зміцненню кісткової тканини. Усього чверть склянки волоських горіхів на добу забезпечать вас денною нормою цієї жирної кислоти.

І ще. Недаремно ядро волоського горіха порівнюють з півкулями мозку. Вчені довели, що завдяки великій кількості біоактивних речовин і лецитину волоські горіхи зміцнюють пам’ять, знімають нервову напругу і активують роботу мозку.

Ось такі цікаві факти, про, здавалося б, звичайний волоський горіх, якими смакують і дорослі, і діти.

_ORL0041 (Copy)
_ORL0041 (Copy)

_ORL0043 (Copy)
_ORL0043 (Copy)

_ORL0044 (Copy)
_ORL0044 (Copy)

_ORL0047 (Copy)
_ORL0047 (Copy)

_ORL0050 (Copy)
_ORL0050 (Copy)

_ORL0052 (Copy)
_ORL0052 (Copy)

_ORL0053 (Copy)
_ORL0053 (Copy)

_ORL0056 (Copy)
_ORL0056 (Copy)

_ORL0059 (Copy)
_ORL0059 (Copy)

_ORL0061 (Copy)
_ORL0061 (Copy)

_ORL0058 (Copy)
_ORL0058 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео