Олег Снітовський

На Тернопільщині журналісти пройшлися стежками Кременецьких гір (фото)

Напередодні завершився інформаційний тур для журналістів всеукраїнських та деяких місцевих ЗМІ до Національного природного парку «Кременецькі гори».

Знайомство із цим куточком Тернопільщини організували обласне управління з туризму разом із керівництвом згаданого парку.

фото01
фото01

Перед початком мандрівки директор Національного природного парку «Кременецькі гори» Микола Штогрин розповів про особливості цієї, досить немалої території.

– Площа нашого парку сягає понад 6950 гектарів. Назву лише кілька цифр, що засвідчують його біорозмаїття парку. Тут є понад 450 видів тварин, з яких до Червоної книги України віднесено більше чотирьох десятків видів.

фото05
фото05

Флора парку нараховує понад 1180 видів рослин, з них майже сто видів – раритетні. Головна мета діяльності Національного природного парку «Кременецькі гори» – збереження усього цього багатства флори та фауни,  проведення наукових досліджень унікального природного середовища, організація екологічної освітньо-виховної роботи, і, зрозуміло, рекреаційна та адміністративно-організаційна діяльність. Задля вивчення рослинного та тваринного світу на території парку працівники відділу науки заклали майже два десятка лісівничих, низку ботанічних та зоологічних пробних площ дял наукових досліджень, розробили й облштували орнітологічні, ентомологічні маршрути, – розповів Микола Штогрин.

фото02
фото02

Начальник відділу екологічної та освітньої роботи природного парку Оксана Тимошенко повідомила журналістів, що в останні роки парк досить ефективно співпрацює з громадською організацією «Кременецька екологічна ліга».

– Така співпраця дозволила реалізувати грантових програми та проводити серію волонтерських акцій. Зокрема, відкрили еколого-туристичний маршрут «Стежками древнього Кременця», куди увійшли дві пам’ятки історії – козацький та єврейський цвинтарі, пам’ятка природи – джерело «Корита» та кременецькі каменоломні.

фото03
фото03

фото04
фото04

А участь в іншій грантовій програмі «Освітній простір Кременеччини» дозволила реалізувати цікаві заходи для молоді і дорослих у сферах галузях екології, охорони природи, краєзнавства. Серед них – тренінги з екологічної грамотності, природничі майстер-класи, екологічні наукові пікніки, – каже Оксана Тимошенко.

За її словами, популярними серед туристів є і велосипедні маршрути «Навколо Кременецьких гір», «Шляхами південного краю Волині», «До живописних джерел на Божій горі» та інші.

Пані Оксана також повідомила, що у Національному природному парку «Кременецькі гори» розробили 8 еколого-туристичних маршрутів.

– Серед них – «Гора Божа», «Гора Замкова»,«Данилова гора», геологічна пам'ятка природи місцевого значення, де розташована Троїцька церква – єдина кам’яна споруда часів Київської Русі на території Тернопільщини. Цікавим є і еколого- туристичний маршрут «Гора Уніас». Це – знайомство із геологічною пам'яткою природи, де під вапняками розташовані численні карстово-ерозійні порожнин. В печерах і на поверхні гори можна побачити сліди проживання давніх людей.

фото13
фото13

Діють тут й ботаніко-орнітологічний маршрут «Гора Вовча» еколого-освітні стежки до «Дівочих скель», «Скель Юліуша Словацького», «До чистих джерел», де можна побачити вапнякові піщаники з ущелинами, нішами, величезними обвалами, стрімкими урвищами й ділянками пралісу, що все разом  створює неповторну картину, – розповіла Оксана Тимошенко.

фото06
фото06

фото07
фото07

Власне, у деяких іх перерахованих локацій і побували під час інфотуру журналісти, аби на власні очі переконатися у привабливості заповідних куточків Кременецьких гір.

фото08
фото08

А для того, аби все це краще запам’яталася, начальник відділу екологічної та освітньої роботи природного парку Оксана Тимошенко доповнювала журналістську мандрівку своїми розповідями про особливості Кременецьких гір, легендами-переказами про цей кряж і його природу.

До речі, в одному із урочищ, куди привела екостежка «До скель Юліуша Словацького», нас очікували чекали працівники ДСНС.

фото10
фото10

У рамках проекту «Подорожуй безпечно» рятувальники продемонстрували журналістам елементи навчальних тренувань із евакуації туриста, що нібито постраждав під час сходження на тутешніх скелях.

фото09
фото09

фото11
фото11

І наостанок. Як зійшлися на думці учасники інформаційного туру,

в Національному природному парку «Кременецькі гори» роблять усе для того, аби широко презентувати цю унікальну перлину волинської частини Тернопільщини, яку хочуть відвідати місцеві жителі та гості нашого краю, щоб ступити на екологічні стежки й подолати захоплюючі туристичні маршрути.

фото12
фото12

фото14
фото14

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео