Кременеччина стала місцем підтримки для родин полеглих у війні героїв (фоторепортаж)

Сьогодні, 7-го серпня, у селі Лішня, що у Кременецькому районі на Тернопільщині, завершилась уже 4-та Всеукраїнська проща родин загиблих військовослужбовців. Протягом трьох днів батьки, дружини, діти полеглих у бою Героїв ділились спогадами, підтримували та допомагали пережити біль від втрати. 

Понад сотня сімей загиблих героїв з Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Херсонської, Миколаївської, Чернігівської, Києва, Тернопільської та Львівської областей приїхали на прощу, аби знайти підтримку та спокій.

IMG_9599
IMG_9599

IMG_9635
IMG_9635

Деякі із родин на прощу приїжджають щорічно та відчувають себе тут своїми, а є люди, які цього року вперше потрапили у Лішню. До прикладу, Олена Напрягло родом зі Слов’янська, її син Роман Напрягло загинув під час бойових дій у 2017 році. Жінка приїхала на прощу не лише віднайти спокій та підтримку, а й розповісти всім, що є чимало Героїв, родом із Донеччини, які загинули захищаючи Україну.

– Як тільки починалися ці трагічні події, Роману було 17, він починав з волонтерства, їздив копати окопи, допомагав військовим і ще тоді хотів йти служити. Він ще вчився на той період, і ми з батьком вговорили, аби він закінчив навчання. Тож як тільки він отримав диплом, то відразу пішов захищати Україну, – розповідає мати Романа Олена Напрягло. 

У Лішні розташована каплиця, присвячена пам’яті загиблим на війні героя. Імена усіх полеглих можна побачити на гранітних плитах всередині капички. На території святині цього спорудили пам’ятний хрест загиблим героям та фігуру Святої Анни, освячення якої відбулося після архиєрейського богослужіння.

Організацією прощі, окрім священиків, займаються і військові.

– Цього року маємо близько 120 родин загиблих, заміть очікуванних 200. Причиною звичайно стали карантинні обмеження. Проща тривала три дні. Проживали всі у Кременці. Харчувались тут на місці, де у нас працювала польова кухня, готували справжні солдати. Урочисто перед богослужінням були підняті освяченні прапори за всіма військовими традиціми, – каже співорганізатор прощі Андрій Біндас.

IMG_9578
IMG_9578

IMG_9656
IMG_9656

Фото «Терену» 

Вибір читачів за тиждень

Відео