На Тернопільщині знають, як стимулювати неплатників аліментів

131645

Майже два мільйони гривень у 2018 році стягнула виконавча служба Тернополя з неплатників аліментів. Це стосується боржників, які три і більше місяців не виплачували кошти на дітей, пише Досьє 102.

Проте стягнення грошей, каже Вікторія Максимлюк, заступник начальника Тернопільського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області,  – це не єдиний спосіб вплинути на боржника.

- Зокрема, це обмеження таких боржників у праві користування транспортними засобами, в праві полювання та в праві користуватися зброєю. Це є дієвим заходом боротьби зі злісними неплатниками аліментів.

В управлінні юстиції стверджують, що дія закону щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів, має позитивну динаміку.

- Ми бачимо, що неплатники аліментів, які впродовж кількох років не виплачували гроші на утримання дітей, приходять до нас все частіше, сплачують заборгованість, щоб уникнути штрафних санкцій.

Обмеження будуть застосовуватися не постійно, переконують у виконавчій службі. Лише на той період, поки той з батьків, який має борг, не погасить його повністю перед своєю дитиною.

Перевірити інформацію про ухилянтів можна на сайті виконавчої служби, оскільки дані є у відкритому доступі.  До цієї «дошки ганьби» потраплятиме інформація про кожного без винятку неплатника аліментів, щодо якого відкрито судове провадження по несплаті аліментів більш як за три місяці.

Вибір читачів за тиждень

Відео