На Тернопільщині знищили пам’ятку природи, якій понад 5 мільйонів років

Останці_Сарматського_моря,_Галущинецький_кар'єр_(2)

Мільйони років на території сучасної України зберігалися «залишки Сарматського моря». Віднайшли їх не так давно – у 1983 році. Віднайшли і за 40 років знищили. На сполох б’є Українська природоохоронна група.

В оренду товариству «Тернопільський кар’єр» надали ділянку, у межах якої розташована геологічна пам’ятка природи «Останці Сарматського моря». Ідеться про фрагмент стінки кар’єру, висотою до 20 метрів. Стінка складена з щільних вапняків міоценового періоду (понад 5-мільйонна давнина) з рештками водоростей, молюсків, моховаток та коралів.

«Тернопільський кар’єр», видобуваючи вапняк, повністю знищив геологічну пам’ятку природи. При цьому жодна з державних служб, яка давала дозвіл на розробку корисних копалин у кар’єрі, не врахувала природно-заповідних обмежень.

- Ми звернулися до Держекоінспекції та Головного управління Держгеокадасртру на Тернопільщині щодо здійснення перевірки додержання згаданим товариством вимог природоохоронного та земельного законодавства при здійсненні господарської діяльності. Ми переконані, що за цим злочином має слідувати кримінальна справа, – підсумовує свою заяву Українська природоохоронна група на власній сторінці у Facebook.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео