На ток-шоу національного телеканалу оголили проблеми медицини Кременеччини (відео)

Безымянный

Учора «Терен» повідомляв про складну ситуацію на Кременеччині із COVID-19 та про те, що у прямому ефірі центрального телеканалу районна влада проситиме допомоги у Кабміну. У програмі «Право на владу» взяв участь голова Кременецької районної ради Володимир Стефанський.

Окрім заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка до розмови запросили народного депутата Олександра Ткаченка, лікаря-епідеміолога, керівника Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрія Александріна, бізнесмена, власника мережі магазинів медичного обладнання Олексія Давиденка, капітана першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табах, голову Донецької ОДА Павла Кириленка.

Чому склалася така ситуація на Кременеччині розповів Володимир Стефанський:

- Сьогодні Почаїв заблокований. Також нарешті намісник Свято-Успенської Почаївської лаври прийняв рішення ізолюватися усім насельникам обителі. Хоча ми просили зробити ще перед Великоднем. Ставлення людей до такого рішення різне, проте більшість все ж розуміє необхідність таких кроків, – каже Володимир Стефанський.

Зокрема, він зазначив, що не всіх домовленостей у лаврі дотрималися щодо режиму карантину. Так, на Великодньому богослужінні була присутня більша кількість вірян, ніж це допустимо. Багато з них – без захисних засобів.

Ведуча Наталія Мосійчук під час розмови підняла питання щодо допомоги держави Кременеччині в умовах епідемії.

- При нагоді, хочу звернутися до Міністерства охорони здоров’я, особисто до пана Ляшка, про допомогу у подоланні цієї кризи. Адже на сьогодні район не отримав жодної копійки з держбюджету для боротьби з коронавірусом. Гроші, що виділили з районного бюджету та зібрали волонтери – це близько 1 млн грн. Проте їх не вистачає, – наголосив очільник Кременеччини.

Він закликав Міністерство звернути увагу на малі лікарні, які забезпечені значно гірше, ніж лікувальні заклади обласного рівня.

Разом з тим Віктор Ляшко пояснив, що схожа ситуація спричинена недотриманням алгоритмів дій, що розробило Міністерство. Він жорстко відреагував на зауваження та прохання про допомогу. І у відповідь отримав «комплімент» від ведучої.

- Ми п’ять тижнів на карантині, а ви лише зараз говорите про те, що от-от все почнеться і з’являться гроші. До слова, ваші колеги зазначають, що ви дуже змінилися, відколи зайняли цю посаду. У період пандемії цінуються й такі поняття як людяність. Людина вас просить про допомогу, – наголосила Наталія Мосейчук.

Про те, що головний санітарний лікар говорить не зовсім коректно сказав і депутат ВР Олександр Ткаченко.

- Ви у цьому випадку не праві. Ви мали б зреагувати на обставини, а не говорити словами чиновника. Будь-ласка, відреагуйте на звернення керівника, – закликав Олександр Ткаченко.

Піднімалося питання й щодо заборгованості з виплати заробітної плати медикам Кременеччини.

Підбивши підсумок діалогу, ведуча наголосила, що не хотілося б, аби полетіли голови тих, хто вголос заявив про проблему. Віктор Ляшко пообіцяв сьогодні зателефонувати Володимиру Стефанському, аби домовитися про шляхи розв'язання основних проблем медицини Кременеччини. Наталя Мосейчук зазначила, що зі свого боку простежить за тим, аби ця розмова відбулася і була результативною.

Фото з відкритих джерел, відео «1+1»

Вибір читачів за тиждень

Відео