На цьому вони не зупиняться, адже хочуть знищити нашу церкву – Владика Мстислав

15271462_375213506155908_1383860505_o

Владика с Тернополя несподівано для себе став відомим на всю Україну. За вчинок, в якому священнослужитель розкаявся, його відправили відбувати покуту в монастир. Чи був Владика Мстислав в монастирі, що за таємнича жінка приходила до нього додому і що він думає про свою «славу», розповів в миру Ростислав Гук в ексклюзивному інтерв’ю сайту «Терен».

- Найперше дайте відповідь на питання, яке лежить в основі всіх домислів: Ви виконали волю Собору? Ви відбули на покуту в монастир?

- Почну з того, що Церква і Христос вчать нас покори. Коли людина оступилася, то не означає, що вона вже зійшла зі свого шляху. Як загублена вівця чи блудний син з Євангелія, кожен з нас отримує благодать, повертаючись в лоно Бога. За свій вчинок я жалію і повністю виконав волю Собору, відбувши на покаяння в монастир.

- То чому ж вас там не знайшли журналісти, які цікавилися продовженням цієї історії?

- В цих журналістських матеріалах я особисто вбачаю певну тенденцію та замовлення. І думаю, що на цьому вони не зупиняться, адже замовники таких сюжетів  хочуть знищити нашу церкву. Про це не хочу зараз говорити, але незабаром ви почуєте мою позицію і з цього приводу. Щодо того, чому «не знайшли», то відповім просто – тому, що не шукали. Чому вони шукали так, щоб не знайти, чому вони не подзвонили до мене особисто – залишимо на їхній совісті. Я дійсно після рішення Собору відбув на покуту в Свято-Покровський скит Угорницько Спасо-Преображенського монастиря (село Кобаки, Косівського району Івано-Франківської області, ігумен Ювеналій). Там правив Службу, виконував всі обов’язки, передбачені для священнослужителя церковними канонами.

- Як же тоді ви опинилися в себе в дома? - Під час перебування в монастирі, відчув гострий біль. Відчував його і раніше, про що маю відповідні записи і заключення. Оскільки в монастирі не було можливості надати мені медичної допомоги, я, за наполяганням лікаря, повернувся додому. Після завершення лікування, я знову мав їхати в монастир. Ця «таємнича» жінка, про яку згадували у сюжеті журналісти, якраз приходила, щоб вколоти мені ліки.

Що ви плануєте робити далі?

- По-перше, завершити курс лікування, який приписаний лікарем, повернутися до відбуття покути та підготуватися до чергового Собору. Зроблю все, щоб мої співбрати не піддалися спокусі, повіривши в інформацію, яка є упередженою стосовно мене, дискредитує нашу Церкву, хоча правда є зовсім іншою…

Вибір читачів за тиждень

Відео