На Закарпатті розпочався сезон збору гірської чорниці: названо ціни (Агроновини)
На карпатських полонинах в розпалі сезон збору чорної ягоди. Хтось збирає лише для себе, та більшість – на продаж.
В цю пору в гори ідуть від малого до старого. Про це повідомляє agronews.ua.
Скаржаться люди на важку роботу і на невелику ціну, яку платять оптовики за чорницю. Не на камеру заготівельники кажуть, за день люди можуть зібрати до шести тонн ягоди. А платять за кілограм в середньому 50-55 грн.
Яка це важка справа – збирати ягоду на полонинах, не з чуток знає пані Марія. Адже в гори на чорницю ходить змалечку. Попри свої 67 років, працює на рівні з молодими. Каже, за допомогою спеціального гребня, яким тут користується кожен, можна назбирати до 20-30 кг за кілька годин, все залежить від витривалості людини, якщо ж збирати вручну – виходить в рази менше.
Наймолодшим збирачам ягоди по 7-8 років. Вони навіть мають свої маленькі гребінці. Діти та молодь вже добре розуміють, наскільки корисна ягода та водночас цікава така робота на полонинах.
Збирати ягоду можна будь-де. Кущів чорниці тут сотні гектарів. Однак, кожен обирає для себе певну локацію, де і залишається на кілька годин, поки не наповнить ціле відро.
Їдуть на вершину люди переважно своїм транспортом лісовою дорогою. У кого свого авто немає, – не проблема, за невелику плату місцеві організовують довіз. Ну а хтось залишається тут на ночівлю.
Тож в період збору чорниць полонина перетворюється на наметове містечко. Тут і працюють, і відразу ягоду здають заготівельникам, ну а вже згодом - відпочивають.
Жителі гірських районів тішаться такій можливості поповнити сімейний бюджет. Однак, природа натомість отримує і свою ложку дьогтю. Залишають після себе люди інколи і пластик, і бляшанки, і поліетиленові пакети. Утім, за словами лісівників, у порівнянні з минулим роком відходи просто неба зараз можна побачити значно рідше.
Інша проблема – руйнування лісових доріг, які перш за все призначені для швидкого реагування лісової охорони у пожежонебезпечний період та для проведення лісогосподарських заходів. Адже через щоденне навантаження на шляхах утворюються колії. А нерідко водії і взагалі їдуть навпростець через полонини, оминаючи автошлях. Щоб запобігти розмиванню доріг, лісівники перекривають рух у період дощів.
Ну і ще одна проблема – не завжди люди відділяють стиглу ягоду від ще зеленої. І до ящиків потрапляє яфина, яка б ще могла дозрівати. Інше питання – чи всі заготівельники працюють офіційно.
Це означає, що місцеві бюджети недоотримують кошти. Та, вже за тиждень-два чорничний сезон завершиться й на полонинах достигне інша не менш корисна ягода - брусниця. А це означає. що сезон збуту врожаю триватиме ще до осені.
В Україні названо, чому зростає ціна на ріпак
[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«302787»]Високі європейські ціни підтримують закупівельні ціни на ріпак в Україні на рівні 425-428 $/т або 14000-14100 грн/т в порту або 13700-13900 грн/т з доставкою на завод.
Про це пише agronews.ua.
Головним чинником зростання цін залишається зменшення врожаю ріпаку. В Україні станом на початок серпня з 75% площ намолочено лише 1,8 млн т ріпаку, тому загальний врожай не перевищить 2,4-2,5 млн т, а експорт складе 2-2,1 млн т із прогнозованих раніше 3 млн т.
Минулого року ЄС збільшив імпорт ріпаку з Канади у порівнянні з попереднім сезоном у 4 рази до 1,993 млн т, тому цього року поставки ріпаку з України легко замінять канадською канолою, врожай якої перевищить минулорічний.
Фото з допису