Віра Олександрович

На жителів Тернопільщини очікує підвищення пенсій, зміни у медичній сфері та веденні бізнесу (інфографіка)

2022

Зміни у сфері соціальних виплат, охорони здоров’я і навіть у веденні бізнесу – це не весь перелік новацій, до яких у 2022 році доведеться звикнути жителям Тернопільщини.

Ґрунтовний матеріал про всі переміни, які підготували для українців у новому році, підготували на сайті «Слово і діло». Для зручності навіть інфографіку оформили (див. унизу – прим.). Частина змін, до речі, почала діяти вже із 1 січня, решта набере чинність впродовж року.

Зокрема, низка нововведень у 2022-му стосується водіїв. Так, повертається обов’язковий огляд технічного стану авто, який скасували у 2011 р. Також дорожні камери почнуть фіксацію проїзду на «червоний», їзду зустрічною смугою і зупинку на смузі громадського транспорту. За кермування у стані сп’яніння передбачили штраф 17 тис. грн і позбавлення прав на 1 рік. За повторний випадок – штраф 34 тис. грн і позбавлення прав на 3 роки.

Окрім того, змінюється принцип отримання водійського посвідчення, адже зменшили кількість годин теоретичної частини.

Також із 1 січня для ФОПів, які проводять розрахункові операції, стане обов’язковим використання касових апаратів. Розмір штрафу за порушення застосування РРО передбачений у розмірі 100% від суми чека, повторно – 150% від суми чека.

Також у 2022-му передбачили кілька етапів підвищення пенсії. Так, збільшать виплати українцям, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, особам з інвалідністю І, ІІ та ІІІ групи, жінкам, віком понад 60 років (на 9% залежно від розміру пенсії), кожному із непрацездатних батьків, дружині (чоловіку) захисників (захисниць), що загинули в зоні проведення АТО/ООС, а також - 65-річним особам через зростання «мінімалки».

Вже у березні відбудеться індексація компенсаційних виплат для тих, кому за 75 років. У жовтні запровадять нову мінімальну пенсійну гарантію: - тим, кому за 70 років і мають трудовий стаж 35 років (чоловіки) або 30 років (жінки), нараховуватимуть щонайменше 3 тис. грн; - за наявності стажу меншої тривалості пенсію визначатимуть пропорційно наявному страховому стажу і за наявності страхового стажу: 25 р. (чоловіки) або 20 р. (жінки) буде щонайменше 2,5 тис. грн.

До того ж, пенсіонери, віком 70-75 років отримають доплату 300 грн. 

Кілька важливих змін у 2022 році стосуються податків. Зокрема: - збільшилися акцизні ставки на алкогольні напої на 5%; - від продажу 3-го та наступних об’єктів нерухомості впродовж 1-го календарного року розмір ПДФО становить 18%; - за продаж с/г продукції власного виробництва на суму більш як 12 мінімальних зарплат, ПДФО становить 18%; - с/г виробники сплачують мінімальне податкове зобов’язання (сума всіх податків) у розмірі 5% від вартості землі.

Також змінилися умови стягнення ренти із ринкової вартості руди з вищим вмістом руди, а саме індексу IODEX 62% FE CFR China, який розраховує інформаційне агентство Platts. Водночас, чим вищою буде ця ринкова вартість, тим більшою буде ставка ренти.

Окрім того, після травневих свят введуть у дію закон про олігархів Визнавати ту чи іншу особу олігархом уповноважена Рада національної безпеки та оборони. Також низка змін відбудеться у системі охорони здоров’я. Зокрема, із квітня діятимуть винятково електронні рецепти на ліки. Важливим нововведенням стане обов’язкова вакцинація для розширеного переліку професій, а саме для працівників: - ЦОВВ та їхніх територіальних органів; - місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів; - закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, зокрема, спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності; - органів місцевого самоврядування; - закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності; - комунальних підприємств, установ та організацій.

До речі, у 2022 році передбачили збільшення зарплати медикам: середнім медпрацівникам – до 13,5 тис. грн, лікарям – до 20 тис. грн.

Зміни_зменшене
Зміни_зменшене

Фото з відкритих джерел і сайту «Слово і діло»

Вибір читачів за тиждень

Відео