Дмитро Юрас

«Надіємося, що він скоро повернеться і продовжить свою працю»: на Тернопільщині рідні безвісти зниклого воїна вирощують спаржу (фото)

Матір і сестра захисника Миколи Сяська стараються зберегти його справу та щиро вірять, що він повернеться. Вони просять купувати у них спаржу, поширювати та рекомендувати інстаграм-сторінку друзям та знайомим

Вирощування спаржі – родинна справа сім’ї з Ладичина на Тернопільщині, яку близько шести років тому започаткував Микола Сясько. Із початком повномасштабної війни він став на захист України, а з 7 січня 2023 року вважається зниклим безвісти. Зараз вирощуванням спаржі займаються матір і сестра захисника. Таким чином вони стараються зберегти справу Миколи та щиро вірять у його повернення.

Микола Сясько ще задовго до війни займався вирощуванням овочів, мав власне фермерське господарство. Проте після 24 лютого 2022 року все змінилося.

Почалася війна, і як то кажуть, совість мучила, душа боліла. Він все залишив, зібрався і пішов добровольцем захищати Україну. Із  23 вересня 2022 року вже був на службі. Спочатку проходив навчання у Львові, Житомирі, потім Кривий ріг. Недовго воював у Херсоні, з Херсона їх перевели на Харківщину, а далі Бахмут, Красна Гора. Під час першого бою зник… Минуло вже два роки і 4 місяці, – розповіла Терену матір воїна Тетяна Сясько.

Микола Сясько ще задовго до війни займався вирощуванням овочів, мав власне фермерське господарство

Рідні дуже сумують за Миколою і збереження його справи – це те, що їй тримає у такий складний час і дає надію на краще. 

Якби я не думала про нього і не хотіла для нього це зберегти, щоб він коли повернеться мав за що взятися, то я не знаю чи витримала б до нинішнього дня. Дуже важко… Мене тримає той стимул, що він повернеться, я збережу це все для нього і ми будемо працювати разом, – говорить матір воїна.

Віднедавна племінниці Тетяни Сясько створили інстаграм-сторінку, де пропонують всім охочим придбати спаржу. А також розповідають про Миколу Сяська і його справу, діляться світлинами, рецептами приготування спаржі та особливостями її зберігання. Рідні воїна просять купувати у них спаржу, поширювати та рекомендувати сторінку друзям та знайомим.

У 2022 році Микола Сясько став на захист України. На жаль, з 7 січня 2023 року вважається зниклим безвісти

Спаржу можна бланшувати, смажити, запікати. Подавати можна по-різному, адже вона має легкий смак, який гарно поєднується з іншими інгредієнтами. Вона може бути гарніром до м’яса, риби чи навіть ранкової яєшні. А ще підходить для  теплих салатів, приміром з куркою. Також спаржа чудово смакує з різними соусами, особливо бешамелем і голандезом, розповідають господарі спаржевого поля на сторінці в соцмережі. А також пропонують цікаві рецепти. Приміром, одна із традиційних німецьких страв – аспарагус, закручений у бекон.  Для цього потрібно помити та очистити спаржу. По дві штучки обмотати смужкою бекону. Посипати травами за смаком і сухим часником, полити олією. Сіль додавати в тому випадк, якщо бекон несолоний. Викласти все на форму для запікання. Запікати в духовці 12-15 хвилин при температурі 180 градусів. 

Спаржа запечена в беконі

Спаржу можна запікати з овочами, рибою, сиром 

Аспарагус можна бланшувати, смажити, запікати

Фото з архівів сім’ї Сясько та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео