Віра Олександрович

На Тернопільщині місцеві ради змусять дбати про… гроші

Для збільшення доходів місцевих бюджетів краю необхідна принциповіша позиція органів місцевого самоврядування, вважають на Тернопіллі. А тому – активно шукатимуть резерви додаткових надходжень податків і зборів.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Власне, про актуальні питання залучення наявних резервів додаткових надходжень податків і зборів до місцевих бюджетів, а також вирішення проблем легалізації землі і заробітної плати йшлося нещодавно у Чорткові. Там відбулася робоча нарада начальника Головного управління ДФС в області Ігоря Комендата, голови облдержадміністрації Степана Барни і керівництва 4-х районів краю: Чортківського, Борщівського, Гусятинського і Заліщицького.

  • Завершився п’ятий місяць бюджетного процесу, і це досить тривалий період, щоб оцінити поточний стан роботи із наповнення бюджетів, проаналізувати його і визначитися із основними завданнями на друге півріччя, - каже Ігор Комендат.

Цьогоріч, за його словами, саме у Чортківській об’єднаній державній податковій інспекції (ОДПІ) спостерігають найвищі темпи росту дохідної частини місцевих бюджетів - 152,7%. І це при середньообласному показнику - 141,3%.

  • Щодо загальної суми доходів місцевих бюджетів Чортківського, Борщівського, Гусятинського і Заліщицького районів, то за січень-травень поточного року вона перетнула позначку у 165 мільйонів гривень, - констатує він.

Високі темпи збільшення надходжень і податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) - 102,1 млн гривень. Це значно перевищує середньообласний показник – 159,7%. За словами очільника фіскального відомства, таку картину зумовлює зростання фонду оплати праці майже удвічі. Проте, незважаючи на появу позитивних тенденцій на ринку праці, відсоток офіційно працевлаштованого населення свідчить: тіньовий сектор продовжує існувати.

  • Загалом у районах Чортківської ОДПІ із 131 тисячі працездатного населення офіційно отримують зарплату менше 40 тисяч мешканців, - додає він. - Якщо врахувати безробітних і трудову еміграцію, то відсоток непрацевлаштованого населення становить 43%.

До того ж, одним із найважливіших питань, без якого не може бути й мови про максимальне освоєння податкової бази, є затвердження місцевими радами оптимальних ставок податків. І найбільш гостро під час наради звучало питання ставки земельного податку за різні ділянки і сільськогосподарські угіддя - ріллю, сіножаті, пасовища (про цю проблему «Терен» докладно писав ТУТ і ТУТприм.).

  • Сільським, селищним, міським радам і радам об’єднаних територіальних громад рекомендую негайно переглянути рішення про встановлення місцевих податків і зборів у частині плати за землю, - наполягає Ігор Комендат. - Адже у декількох громадах ставки земельного податку за ділянки критично низькі - менше 0,3%.

На наразі підкреслили: законодавчо держава створила всі передумови для збільшення доходів місцевих бюджетів, необхідна лише більш принципова позиція органів місцевого самоврядування.

Фото, надане Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

 

Вибір читачів за тиждень

Відео