Нацкомісія у сфері енергетики піднімає собівартість квитка на проїзд у тролейбусах до 4,2 гривні (документ)

ElektroLAZ_in_Ternopil

З 1 січня 2017 року Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг у декілька разів підняла тарифи на електропостачання для міського електричного транспорту. Тепер лише собівартість квитка на проїзд у міському електротранспорті складатиме 4,2 гривні. А, якщо врахувати зарплати водіям та обслуговуючому персоналу, ремонт, утримання електротранспорту та мереж, ціна на квиток на проїзд електротранспортом буде ще більшою. 

Таким чином, тернополян просто «поставлять на коліна», перетворивши найбільш доступний громадський транспорт на «золотий» для 90% мешканців нашого міста.

Як стверджує міський голова Тернополя Сергій Надал, це не проблема лише Тернополя. Під загрозою подальшого функціонування опинився весь електротранспорт у всіх великих та середніх містах України.

«Ще на початку року Нацкомісія скандальною Постановою №220  підняла тариф на електроенергію для  КП «Тернопільелектротранс» більше, ніж удвічі. Протягом 2016 року проведено ще два етапи підвищення її вартості, що в кінцевому результаті, зробило електрику уп’ятеро дорожчою. Вдумайтеся у ці цифри – у 5 разів», - зауважив Сергій Надал.

333
333

222
222

«Тому, як міський голова Тернополя, як голова комітету Асоціації міст України закликаю уряд вплинути на роботу Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Прошу всіх народних депутатів від ВО «Свобода», народних депутатів від Тернопільської області підняти це питання на рівні Верховної Ради. Сьогодні треба ставити питання про виживання всього електротранспорту України через «роботу» чиновників Нацкомісії», - зазначив Сергій Надал.

На думку міського голови Тернополя, така нерозумна політика керівництва Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг може спричинити  соціальний вибух.

«Таке враження, що керівництво Нацкомісії живе «на іншій планеті». У зимовий час, коли левова частка сімейного бюджету українців йде на комунальні тарифи, ліки, харчі, коли люди ледве зводять кінці з кінцями, чиновники Нацкомісії хочуть змусити простих українців платити за проїзд в електротранспорті у 3-4 рази дорожче. Для значної частини людей така плата за проїзд буде просто непідйомною. Це може призвести до соціального вибуху», - вважає Сергій Надал.

«Електротранспорт – найбільш доступний вид транспорту в українських містах. Без функціонування системи електротранспорту сучасне місто просто не може існувати. На його долю припадає від 45 – до 60% всіх перевезень. Більше того він виконує вкрай важливу соціальну функцію – безкоштовно перевозить пільгові категорії громадян. Тому цей транспорт треба активно розвивати, а не знищувати», - продовжує мер.

Міський голова Тернополя запропонував уряду механізми, які зможуть виправити ситуацію та врятувати український електротранспорт.

«Настав час реалізувати тарифну децентралізацію. Не Нацкомісія з незрозумілими повноваженнями, а місцеві ради можуть реально вирахувати, скільки потрібно платити і скільки населення здатне платити. На місці простіше підбити і енергетичний баланс, з’ясувати, де найбільші втрати тепла, які види ресурсів таких, як газ, вугілля, біомаса доцільніше використовувати. За таким принципом працює вся Європа. Так має бути й в Україні», - сказав Сергій Надал.

«Розвиток електротранспорту неможливий, коли йому виставляють комерційні ціни на електроенергію. Тому я пропоную прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману замість знищення електротранспортної галузі держави, провести «електротранспорту революцію. Відповідно до моєї пропозиції, Кабінет Міністрів України має на 5 років зробити нульову ставку на електроенергію для міського пасажирського електротранспорту. Для державного бюджету це мінімальні затрати, але це дало б потужний імпульс для розвитку екологічного транспорту що використовує вітчизняну енергію. Це тролейбуси, трамваї, метро, міські електрички. За таким сценарієм у 1990-х діяв уряд Чехії – справжньої світової електротранспортної «столиці». Україна може повторити цей унікальний досвід», - підсумував Сергій Надал.

Вибір читачів за тиждень

Відео