Віра Олександрович

Назар Зелінка: «Треба дізнатися, чому у парках Тернополя масово сохнуть дерева» (фото, відео)

Зелінка

Інтереси жителів свого округу на сесії Тернопільської міської ради 16 березня активно захищав депутат Назар Зелінка. Втім, його пропозиції мали б принести користь усій міській громаді.

Нагадаємо, на цьому засіданні встигли заслухати представників громадськості, затвердили десяток звернень від депутатів, а також – розглянути понад 230 питань. Причому порядок денний депутати вичерпали ще до 15-ї години (читайте про це ТУТ і ТУТприм.).

Вирізують цілі масиви хвойних дерев і берез

Власне, озвучив Назар Зелінка аж три звернення. Перше стосувалося результатів публічної консультації, що відбулася у міській раді 6 березня. В обговоренні під назвою «Від хаосу до порядку» тоді взяли участь і фахівці, які виготовляють вивіски та зовнішню рекламу, так і активісти, які вимагають змін у цій сфері. Мовляв, це має піти на користь вигляду міста (читайте про це ТУТприм.).

[embed]https://youtu.be/iZKF2tWJ9ww[/embed]

Депутати погодилися із пропозицією колеги - дали 32 «за». Тож тепер створять робочу групу зі спеціалістів у сфері архітектури, реклами і громадських активістів, яка має прописати стандарти розміщення вивісок і реклами у центрі міста. Згодом відбудуться громадські обговорення за результатами усіх напрацьованих змін. Ухвалити їх треба на сесії.

Люди
Люди

Друге звернення Назара Зелінки стосувалося вирубування дерев у парку «Національного Відродження». За його словами, там вирізують цілі масиви хвойних дерев і берез. На це депутату неодноразово скаржилися тернополяни («Терен» про таке теж писав - ТУТ).

Керівництво комунального підприємства «Об’єднання парків культури та відпочинку» стверджує, що вони проводять санітарну зрізку сухих і «хворих» дерев, - каже він. - Дозвільні документи на проведення робіт у них є. Проте треба визначити причину, чому у парках міста масово сохнуть дерева.

Зрізані дерева
Зрізані дерева

Тому депутат звернувся до виконавчого комітету міської ради із депутатським запитом, щоб у найкоротші терміни визначили причини засихання дерев, аби запобігти майбутньому знищенню рослин, що залишилися.

Окрім того, цього сезону варто купили саджанці в еквіваленті до кількості зрізаних дерев, а то й більше, - наголошує він. - І за сприятливих умов, здійснили висадку на місцях, де дерева зрізали. Жителі виборчого округу №34 (вулиці Коновальця, Вербицького та Чубинського) і я особисто готові долучитися!

Після цього між депутатом і міським головою виник не надто приємний діалог. Сергій Надал нагадав, що депутат із пропозицією запізнився. Мовляв, саджанці уже купили і навіть висадку уже запланували. Але Назар Зелінка все одно наполіг на голосуванні.

[embed]https://youtu.be/gzTXDGoX3vQ[/embed]

Цього разу підтримка була слабшою – 23 «за».

Доріжку перетворили в дорогу для будівельного транспорту

Третє звернення стосувалося колись широкої пішохідної доріжки – входу у парк «Національного Відродження» зі сторони вулиці Вербицького.

Під час зведення будинків на території колишнього КП «Зелене господарство», поруч із парком, ту доріжку перетворили в дорогу для будівельного транспорту, а збоку забудовник облаштував вузьку доріжку для пішоходів, - пояснює Назар Зелінка. - Дві коляски там не могли розминутися. За роки доріжка знищилася і «поплила» схилом. Тож батькам із колясками чи людям із обмеженими можливостями тепер дуже важко нею користуватися.

Доріжка_Зелінка
Доріжка_Зелінка

До того ж, торік, після завершення будівництва останнього будинку, ту дорогу заасфальтували і відгородили від парку турнікетом. Вона, за словами депутата, слугує додатковим і пожежним заїздом для мешканців будинків: вул. Вербицького, 28 і 16.

Я звертаюся до виконавчого комітету із проханням розробити і погодити схему дорожнього руху на тій ділянці, відновивши її як пішохідну зону, але із можливістю проїзду екстреного транспорту і мешканців прилеглих будинків, - додає він. – Це можна зробити, встановивши знаки 3.1. «Рух заборонено» і 5.33. «Пішохідна зона» з боку заїзду, а також - обмежуючих напівсфер із боку парку «Національного Відродження».

Зелінка2
Зелінка2

Це звернення, як не дивно, зібрало у залі лише 21 голос «за».

Фото і відео автора, а також зі сторінки Назара Зелінки у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео