Орест Сарматський

Названо кількість жителів Тернопільщини, які користуються забороненим сайтом (інфографіка)

depositphotos_11629817_xl-2015 (Copy)

Визначено українські профілі та пости забороненого в Україні сайту.

Як повідомляв «Терен», у мережі оприлюднили кількість користувачів одного із сайтів, який в Україні заборонений, а саме – «ВКонтакте».

Сьогодні ж подаємо результати дослідження, яке напередодні провела громадська організація «Інтерньюз-Україна» – «Русский мир» та вибори в Україні: про що говорять у «ВКонтакте».

За спеціальною методикою аналітики дослідили 1 млн профілів українського сегменту VK та майже 10 млн постів, щоб зрозуміти: що тут відбувається напередодні президентських виборів в Україні.

uahorizontal-2 (Copy)
uahorizontal-2 (Copy)

Але перед тим, як навести висновки експертів, зауважимо, що як видно з інфографіки, у Тернопільській області нараховується 3 125 активних профілів і 9 профілів, які писали про кандидатів в Президенти та вибори на забороненому ресурсі.

uahorizontal-3 (Copy)
uahorizontal-3 (Copy)

– Український сегмент «ВКонтакте» значно послабив свої позиції як інструмент російської пропаганди. Сьогодні значно менше українських користувачів пишуть у цій мережі та слідкують за постами в ній. Навіть найпопулярніші пости про українські вибори набирають максимум трохи більше 100 «сердечок» і часто не дотягують до 1000 переглядів.

Очевидно, це стало наслідком санкцій, накладених на деякі російські інтернет-продукти у 2017 р. Українські контрдії були ефективними.

Проте проросійська риторика тепер займає значно більшу частку від усіх постів у «ВКонтакте», ніж до 2017 р. Сьогодні «ВКонтакте» значно більшою мірою є розплідником «русского мира», ніж кілька років тому, – йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що «ВКонтакте» – справжній рай для сепаратистських і проросійських сайтів, сторінок та груп.  Топ-10 груп і сторінок, чиї пости перепощують в українському сегменті «ВКонтакте» щодо українських виборів – це також переважно сторінки сепаратистського чи проросійського спрямування.

Так, для різних кандидатів у Президенти діє один і той же закон: негативу завжди більше, ніж позитиву.

У цілому ж, аналітики засвідчують, що український сегмент «ВКонтакте» – заповідник мови ворожнечі, яка вживається в надто гострих формах.

Дослідження було проведене в рамках ініціативи ГО «Інтерньюз-Україна» – UkraineWorld – у період з 1 листопада 2018 р. до 14 лютого 2019 р.

Інфографіка з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео