Віра Олександрович

«Не робіть мамі нерви!»: на вирішення проблеми у Тернополі є тиждень (фото, відео)

Основне_мамусі

Близько сотні людей, переважно – жінок, пікетували мерію Тернополя сьогодні, 30 листопада. Вимога одна – скасувати рішення депутатів, за яким із 1 січня 2018 року начебто мали ввести оплату у дитячих садках і позашкільних навчальних закладах для дітей без реєстрації в обласному центрі.

Батьки переконані: вони працюють у Тернополі, сплачують тут податки і цим наповнюють міський бюджет, а тому їхні діти не заслуговують на таку дискримінацію. Втім, усе – не так просто. Нагадаємо, «Терен» про цю проблему писав неодноразово, адже перше рішення з цього приводу ухвалювали ще на початку року. Згодом його відмінили, удосконалили і прийняли із поправками тодішнього голови бюджетної комісії Ігоря Турського.

Люди у залі2
Люди у залі2

«Усі діти рівні у правах», «Ні дискримінації!»

Окремі матері на пікет прийшли із маленькими дітьми. Проте охорона міської ради заблокувала вхід до мерії, а тому тривалий час на пленарне засідання не могли потрапити і частина депутатів, і навіть журналісти. На поміч прийшла поліція. Тоді активісти, представники пікетувальників і ЗМІ змогли нарешті потрапити до зали.

- Ми могли нормально спокійно жити. Нам і так вистачає неприємностей у цій державі, - говорить представниця ініціативної групи «Мами Тернопілля за справедливість» Людмила Панашій. – А тут – ще й таке: знали на кого нападати – на маленьких дітей. Ми боремося за правду! Сподіваємося, буде якийсь позитивний вихід із ситуації.

Заява_Панашій
Заява_Панашій

Люди тримали у руках плакати із написами: «Усі діти рівні у правах», «Ні дискримінації!», «Не робіть мамі нерви!». Їм дали слово, але лише тоді, коли депутати розглянути 4 пункти порядку денного. Заяву пікетувальників озвучила та ж Людмила Панашій.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hj0cCJhxy38&feature=youtu.be[/embed]

- Ми вимагаємо скасування п. 4 рішення Тернопільської міської ради №7-14-19, що передбачає право влади вимагати оплату. За фактом, із нас вимагають цю оплату в обов’язковому порядку, - каже вона. – Це стосується освітніх послуг для дітей, які не мають тернопільської реєстрації.

[embed]https://youtu.be/_suvpI5mnwQ[/embed]

Озвучили заяву 16-ти голів сільських рад

Люди наголошували: проблема стосується не тільки жителів довколишніх сіл, які доїжджають у Тернопіль. Вона – набагато ширша. Адже йдеться і про тих, хто винаймає житло у місті, а прописаний – в інших містах, областях тощо. У залі також виявився Гаї-Шевченківський сільський голова Богдан Брич.

Брич
Брич

[embed]https://youtu.be/kOIFfrAv_r4[/embed]

Богдан Брич озвучив заяву 16-ти голів сільських рад. Їх обурила ініціатива Тернополя ділити людей на «своїх» і «чужих». Він нагадав, що цю справу ще розглядають у суді. До того ж, сільські голови, за його словами, не можуть «перекинути» гроші у міський бюджет.

[embed]https://youtu.be/pRoONV9V8X8[/embed]

З кутка сесійної зали, де зосередилися протестувальники, звучали крики «Ганьба!» - у бік депутатів і міського голови. У натовпі був колишній вояк АТО із Підгороднього, дитині якого відмовили у забезпечені безкоштовним харчуванням у навчальному закладі.

[embed]https://youtu.be/YWU7ujxlIU4[/embed]

Власне, емоції вирували серйозні. Міський голова навіть погрожував закрити сесію (читайте також ТУТ і ТУТ прим.).

«На вас гроші отримує районний бюджет»

Усі представники міської ради погоджувалися, що стягувати 1200 гривень щомісячної плати (такий розрахунок зробили у фінансовому управлінні – прим.) безпосередньо із батьків – несправедливо. На їхню думку, насправді спричинило проблему небажання керівництва Тернопільського району і довколишніх громад укладати угоди про міжбюджетні трансферти із міською радою. Вони, виявляється, мали передати частину освітньої і медичної субвенції, наданої їм державою. Про вимоги бюджетного кодексу присутнім у залі розповіла фінансовий заступник міського голови Вікторія Остапчук. На допомогу їй активно кинувся і сам міський голова.

- Ми це пояснюємо, щоб ви зрозуміли: усі районні ради, тобто районні бюджети, отримують кошти із державного бюджету на тих людей, які у них прописані, - каже він. – Йдеться і про лікування, і про дошкільну та позашкільну освіту. Тобто на вас гроші отримує районний бюджет, але не витрачає за призначенням.

Остапчук2
Остапчук2

Мовляв, Тернопіль цих грошей не отримує, а тому із пікетом треба йти не у мерію, а до керівників районів. Нагадаємо, у місті живуть не лише люди із Тернопільського, а й із Зборівського і навіть Заліщицького районів. Втім, їхні керівники не відповіли на запити міської ради Тернополя від липня, коли їм надіслали перші листи.

[embed]https://youtu.be/Z_52dOIiy44[/embed]

- Якщо районні ради і територіальні громади не підуть назустріч «своїм» батькам, не перераховуватимуть кошти за навчання їхніх дітей, єдине, що ми можемо зробити, то забезпечити відвідування рівноцінне - як дітей із пропискою, лише для тих, у кого батьки працюють у комунальних установах Тернополя, – пояснює Сергій Надал. – Для забезпечення всіх дітей місто грошей не має.

Виступали і депутати. Вони нарікали, що люди отримали перекручену інформацію. Мовляв, про причину такого рішення міської ради і шляхи його реалізації мало бути більше повідомлень у ЗМІ. Адже депутати не зверталися до батьків, а лише до представників виконавчої і представницької влади регіону.

[embed]https://youtu.be/2EJEnRIn95k[/embed]

Врешті депутати ухвалили таке рішення: надіслати ще один лист/звернення до голови Тернопільської районної держадміністрації Олександра Похилого і голови районної ради Андрія Галайка, а також створити комісію, в яку ввійдуть усі зацікавлені і представники районної влади та громад. Скликати цю комісію планували терміново, аби поставити край у конфлікті у тижневий термін. За останньою інформацією, усі сільські голови району мають зібратися у приміщенні райради 5 грудня. Та зустріч планується як закрита. Уже 8 грудня батькам повинні повідомити про подальші дії.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео