Юлія Пацкаль

Небезпечна молодіжна субкультура: тернопільська поліція просить батьків цікавитися дозвіллям дітей

Останнім часом серед підлітків набрав популярності молодіжний рух, учасники якого влаштовують масові бійки та сутички у різних містах України. Цією проблемою вже займається поліція 

Серед українських підлітків шириться субкультура з росії, учасники якої носять чорний одяг із зображенням павука і влаштовують масові бійки і провокації у громадських місцях. Субкультура виступає проти осіб неслов'янської зовнішності, скінхедів, а також футбольних фанатів. 27 лютого бійки та спроби сутичок відбулися у деяких містах України. А в телеграмі почали з'являтися численні регіональні канали, через які координують дії підлітків. Зокрема, такі канали вже є і в Тернополі. Водночас з’являються й угрупування противників даного руху, які також об'єднують підлітків, які домовляються про спільні зустрічі та дії.

Так, масові спроби сутичок учасників субкультури (назву не вказуємо з питань безпеки - ред.) відбулися 27 лютого у Харкові, Києві, Кременчуці, Черкасах, Львові, Івано-Франківську та Луцьку. Приміром, на центральній площі у Харкові на такий флешмоб зібралися кілька десятків підлітків. За попередніми даними, - для вчинення масової бійки. Однак поліції вдалося її попередити. 

Усіх юнаків і дівчат доставили до підрозділів поліції для з’ясування обставин. У поліцію запросили також батьків підлітків та провели з ними профілактичні бесіди, повідомляють у Головному управлінні Нацполіції Харківської області. Згодом на сайті поліції додали, що встановили 245 учасників масового заходу, з яких 30 повнолітніх. Серед неповнолітніх 149 хлопців та 66 дівчат.

За два дні - близько 30 зібрань 

Як повідомляє Національна поліції України, вже заблоковано 18 каналів та груп, створених для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. Оперативні служби разом із кіберполіцією встановлюють джерела фінансування, адміністраторів цих інформаційних каналів та організаторів масових заходів.

Загалом протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді. Правоохоронці оперативно відреагували і не допустили конфліктних ситуацій між підлітками.

За словами начальника управління ювенальної превенції Національної поліції України Василя Богдана, до управлінь та відділів поліції запросили понад 700 осіб. Більшість із них – це неповнолітні. Тож ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи із підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14-ти років.

Аби не дати ворогу успішно провести свою ІПСО і застерегти дітей від необдуманих вчинків, ми спілкуємося із адміністраціями та педагогічними колективами навчальних закладів, але головне: ми звертаємося до батьків і закликаємо їх бути друзями своїх дітей, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються, — зазначив Василь Богдан.

Тернопільська поліція контролює ситуацію 

У тернопільській поліції подробиць з цього приводу не коментують, щоб не популяризувати це небезпечне явище. Однак наголошують, що ситуацію тримають під контролем і проводять профілактичні заходи. 

Мета такого руху - спонукати підлітків вчиняти протизаконні дії та порушувати громадський порядок. Це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні, зазначають у відділі комунікації поліції Тернопільської області. Правоохоронці закликають батьків цікавитися дозвіллям дітей, більше з ними спілкуватися, звертати увагу на їхню поведінку.

Ворог створює в соцмережах різні деструктивні чати, до яких залучає дітей та молодь, де спонукає вчиняти різні протиправні діяння, масові порушення громадського порядку. Задля того, щоб показати у європейських засобах інформації, як наше суспільство ставиться негативно до різних верств населення. Ми не повинні піддаватися цим провокаціям, вступати у ті чати та вчиняти протиправні діяння. Ми повинні показати приклад згуртованості та підтримки нашого суспільства і Збройних сил України, - наголошує начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович.

Переписка молоді в чаті одного з тернопільських пабліків

Вивчіть групи і публікації своєї дитини у соцмережах

Ювенальна поліція України закликає батьків перевірити, чи не цікавиться дитина небезпечною субкультурою. В зону ризику потрапляють підлітки, яким бракує батьківської уваги і підтримки, а також ті, чиє перебування в інтернеті не контролюється.

Спокійно, відкрито і прямо спілкуйтеся з дитиною. Надайте їй можливість говорити, коли вона буде до цього готова. Не підганяйте її.

Якщо дитина розповідає, куди вона ходить та як проводить свій час, то виявляйте терпіння, наполегливість, доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка.

Опановуйте інтернет-технології, створіть власний акаунт і станьте другом своїй дитині в соціальних мережах.

Щотижня аналізуйте вміст сторінок дитини, уважно читайте її публікації, вивчайте групи, до яких вона приєдналася.

«Познайомтеся» з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото й відео, що викликають інтерес дитини, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані. 

Покажіть дитині, що вона вам небайдужа, що ви піклуєтеся про неї та запропонуйте спільно провести час.

Після встановлення контакту з донькою чи сином допоможіть зрозуміти ступінь ризику від деструктивної поведінки і невідворотної відповідальності за скоєне (зокрема, у випадку вчинення булінгу або іншого правопорушення).

Фото Pixabay та Національної поліції

Вибір читачів за тиждень

Відео