Віра Олександрович

Віктор Шумада: «Не переживайте, китайці до Тернополя працювати не приїдуть» (фото)

unnamed (6)

Побачене під час поїздки до Китаю не дає спокою тернополянину Віктору Шумаді. За його словами, та велетенська східна країна руйнує усі стереотипи, як тільки ти робиш крок із трапу літака. До того ж, українцям варто багато чого запозичити у китайців.

Нагадаємо, Віктор Шумада очолював список БПП «Солідарність» на виборах-2015. Оскільки пропрезидентська партія врешті сформувала одну із найбільших фракцій у міській раді, то він – що цілком логічно – став секретарем ради 6-го скликання.

unnamed (8)
unnamed (8)

«Китай – це 25% світової економіки»

  • Як ви туди потрапили? Їздили на чиєсь запрошення чи це була туристична мандрівка?
  • У нашої політичної партії є достатній досвід співпраці із Китаєм. Тож Посольство цієї країни в Україні ініціювало уже другий візит нашої делегації. Торік так само нашу державу відвідували китайці. Якщо про суть нашої поїздки, то це такий собі ознайомчий, репрезентаційний візит, адже у Китаї БПП «Солідарність» вважають правлячою партією. І не дивно – це ж пропрезидентська політична сила…

Делегація цього разу була «різношерстою»: від кількох народних депутатів до 10-ти представників із регіонів. Адже приймаюча сторона намагалася, аби у групі була представлена фактично вся Україна і ми передали отриману інформацію якомога більшій кількості співвітчизників. Звісно ж, ми всі перед собою ставили завдання почерпнути про Китай якомога більше даних. Окрім того, мали на меті довести, що ми зацікавлені у співпраці та у залученні китайських інвестицій.

  • А чому саме Китай? Чим ми для них цікаві?
  • Думаю, інтерес до України спровокували… самі китайці. Так, Китай – це не лише територіально і за населенням одна із найбільших країн світу. Адже вони останнім часом виконують грандіозне завдання – стати флагманом глобалізації у світі. До того ж, китайська економіка нині зростає шаленими темпами! Сьогодні Китай – це 25% світової економіки. І ми розуміємо, що саме ця країна – надзвичайно важлива для нас як стратегічний партнер. Насправді, Китай уже не є тією «землею», звідки постачають лише дешеві товари і електроніку, як ми звикли думати. Китай – це велетенський ринок збуту!
  • [caption id=«attachment_88801» align=«alignnone» width=«700»]

    unnamed (5)
    unnamed (5)

    01 Jul 2013, Hangzhou, Zhejiang Province, China --- (130701) -- HANGZHOU, July 1, 2013 (Xinhua) -- People wait for trains inside the newly-opened Hangzhou East Station in Hangzhou, capital of east China's Zhejiang Province, July 1, 2013. With the building area of 1.13 million square meters, the Hangzhou East Station, China's largest railway terminal, officially opened on Monday. (Xinhua/Zhu Yinwei) (zwx) --- Image by © Zhu Yinwei/Xinhua Press/Corbis[/caption]

Налагодження торговельних зв’язків мало б стати першим кроком до тіснішої співпраці. Адже у Китай із України навіть сьогодні можна було б уже постачати чимало товарів. Насамперед їх цікавить наша сільськогосподарська продукція. По-перше, у них – чимала кількість населення. По-друге, ці люди уже не хочуть їсти лише рис, а прагнуть харчуватися якісними і різноманітними продуктами. Проте їхня екологія суттєво постраждала від стрімкого економічного зростання. То чому не постачати туди наші овочі та фрукти?

unnamed (4)
unnamed (4)

Інший перспективний напрямок стратегічного партнерства – інвестиції в українську економіку. У Європі Китай уже випередив США за обсягами вкладених коштів. Тобто вони стали «інвестором №1» у Євросоюзі. А чим ми гірші? До того ж, із цією країною буде дуже цікаво співпрацювати. Я у цьому пересвідчився…

«До 40% міської території займають зелені зони»

  • Чи багато із побаченого там можна безболісно перенести на наш ґрунт?
  • Насправді, ідей після поїздки – море! Найбільше нашу делегацію вразило побачене у містах Китаю. Коли я їхав туди, то, визнаю, очікував побачити якісь… нетрі. Країну, де можна за 100 доларів накупляти дві валізи різних речей і повернутися додому. Знаєте, такі стереотипи нам колись вперто закладали. Але коли ми побачили Пекін, Сіань і Ханчжоу, то враження кардинально змінилися. Насправді, ми побували у мегаполісах із сотнями хмарочосів і вони не поступалися тим, що в ЄС чи США.
  • unnamed
    unnamed

І знаєте, що мене там найбільше вразило? Усі ці міста – надзвичайно зелені. У Китаї вкрай загострена увага до озеленення міського середовища. Я, наприклад, зауважив, що на їхніх дорожніх розв’язках – не просто газони із напівзасохлою травою і бур’янами. У Китаї кожна така розв’язка – це певна композиція: дерева, кущі, квіти – гармонійно підібрані. Над ними, очевидно, працюють ландшафтні дизайнери. Це – і цікаво, і красиво, і функціонально. Усі обочини – також густо засаджені. Спершу ми думали, що це – виняток. Але пересвідчилися – це державна політика. Китайці розповіли, що у них є нормою, коли до 40% міської території займають зелені зони. Тобто Тернопіль має до чого прагнути… А як там чисто! Комунальні служби у тих велетенських мегаполісах працюють надзвичайно ефективно…

unnamed (1)
unnamed (1)

 
  • Чи були якісь чіткі розмови про співпрацю? Чи обговорювали ви якісь проекти?
  • Китайці спеціально продумали програму візиту так, щоб ми побачили різні регіони їхньої країни. Тож ми побували у трьох містах, відвідали дві провінції і навіть побували у селах. Тож у нас врешті склалася доволі цілісна картинка.

Також у нас була дуже цікава розмова із фахівцем із вивчення макроекономічних процесів. Звісно, ми запитали науковця – у чому секрет успіху Китаю? Я виявилося, ніякого велосипеда вони не винаходили. Економічний розвиток цієї країни стоїть на трьох усім відомих «китах»: залучення зовнішніх і внутрішніх інвестицій, підвищення продуктивності праці і якість трудових ресурсів. Близько 50% сучасної китайської економіки це, насправді, – сфера послуг. Ця галузь у них розвивається надзвичайно потужно, адже зростає не лише економіка, зростають і доходи звичайних китайців. До речі, вони почали не тільки краще харчуватися і вдягатися, а й більше подорожувати. Там туризм нині – процвітаюча галузь…

unnamed (3)
unnamed (3)

«Це далеко не ті комуністи і не та партія»

  • Насправді, тернополян трішки лякає ідея «навали» китайців. Дехто побоюється тихої, але неспинної хвилі експансії, якщо можна так висловитися…
  • Протягом усіх 25 років Незалежності у нас відбувається постійний відтік трудових ресурсів до країн Євросоюзу. А тому, як тільки почнеться ріст економіки, боюся, на підприємствах не буде кому працювати… Але хочу вас заспокоїти: китайці сюди не приїдуть. Середній річний дохід у них нині – 4 тисячі доларів. Тобто китаєць у себе вдома тепер заробляє близько 8 тисяч гривень на місяць. Навіщо йому кудись їхати? Нагадаю, у Тернополі середня зарплата лише наближається до 5 тисяч…
  • Мало того, що країна – екзотична, вона ще й досі будує комунізм…
  • Насправді, це далеко не ті комуністи і не та партія, яка будували у Радянському Союзі. Там капіталіст, який володіє заводом, чудово співпрацює із осередком партії, що діє на підприємстві. Виявилося, що суперечностей немає, адже власник – теж член комуністичної партії. Так, там нині немає диктату рішення однієї особи. Там відбуваються дуже активні дискусії під час з’їздів партії. Але стабільний політичний курс, якого дотримується Китай уже стільки років, дає країні багато «плюсів».
  • Чого українцям варто навчитися, запозичити у китайців?
  • Найперше побажав би усім працювати. Але – працювати ефективно! Дуже прикро бачити, як важко подекуди трудяться наші люди, але за свою працю не отримують належного доходу.
  • unnamed (2)
    unnamed (2)

Окрім того, радив би всім більше думати про позитив, про розвиток. Адже ще одне, що мене надзвичайно приємно вразило у Китаї, це – оптимістичний настрій більшості людей, із якими довелося спілкуватися. Вони завжди посміхаються, вони до всіх привітні. Тобто усе і усіх навколо себе налаштовують на позитив! Нам варто більше вірити в себе, у те, що ми робимо. Треба працювати над собою, розвиватися, вдосконалюватися. Адже в сучасному світі цінується саме інтелект. І те багатство, яке має Україна, має допомогти їй рухатися уперед.

Фото із відкритих джерел і зі сторінки Віктора Шумади у «Фейсбуці»

Довідка. У 2017 році Україна і КНР відзначили 25-ту річницю взаємного дипломатичного визнання, адже двосторонні відносини держави встановили 4 січня 1992 р., невдовзі після здобуття Україною Незалежності. І поки більшість міркує, чи зустрінеться все-таки Петро Порошенко із Дональдом Трампом, Президент уже провів у Давосі не менш важливу зустріч із лідером КНР - Сі Цзіньпіном, причому мав предметну розмову. Це, на думку експертів, побічно вказує на стратегічну зацікавленість Китаю в експансії в Україну.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео