Віра Олександрович

Нічого собі: замість 6 соток землі у Тернополі - 3 тисячі доларів (фото, відео)

Депутати2

Кілька важливих питань, що стосувалися вояків АТО, ухвалили на сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 16 березня. Зокрема, тепер вони зможуть замість законної землі отримати компенсацію грошима.

Нагадаємо, засідання відбувалося «стаханівським» темпом. Порядок денний депутати вичерпали ще до 15-ї години (читайте про це ТУТ і ТУТприм.).

Питання «Про грошову компенсацію за земельні ділянки учасникам бойових дій та особам прирівняних до них» не було у проекті порядку денного. Його запропонував розглянути міський голова Сергій Надал. Адже напередодні, за його словами, відбулися перемовини із представниками усіх місцевих громадських організацій вояків АТО. І вони погодилися на запропонований проект рішення міської ради.

Надал_Кібляр
Надал_Кібляр

Доповідав начальник міського відділу земельних ресурсів Віктор Кібляр.

[embed]https://youtu.be/lheikWszoxY[/embed]

Пояснення присутнім надавав і особисто міський голова.

- Сьогодні близько 900 учасників АТО у Тернополі чекають на землю, - каже він. – Але на території міста немає стільки вільних ділянок, щоб забезпечити ними усіх. На жаль, війна не закінчується, тому можна очікувати, що бійців АТО буде ще більше. Тому, як варіант, обговорювався варіант іншої компенсації за землю. Суть полягає в тому, що люди матимуть право замість землі отримати кошти.

Кібляр
Кібляр

До слова, розрахунок суми здійснили за формулою у міській раді. За основу брали розмір типової ділянки, усі зазвичай видавали у місті – 6 соток.

Гроші_АТО
Гроші_АТО

Тож кожен боєць, який від цього відмовиться, може уже розраховувати на 75 тисяч гривень (у наступні роки проводитимуть індексацію – прим.). Зважаючи на курс, по суті, це – навіть дещо менше, ніж 3 тисячі дол. США. Щороку у казні Тернополя сподівалися акумулювати кошти на виплату компенсації майже 70-ти бійцям. Але завдяки пропозиції голови земельної комісії Андрія Шкули, це число зросте до 90-та.

- У запропонованому проекті джерелом фінансування визначили надходження від продажу земель і права їхньої оренди, - каже депутат. - На рік це - гроші десь для 70 осіб. Тому я пропоную ще одне джерело фінансування. На компенсацію витрачати і надходження від усіх договорів сервітутів у Тернополі. Цієї суми вистачить ще для двох десятків осіб. 

Отже, Тернопіль уже цього року повинен мати ресурс, щоб компенсувати майже сотні бійців АТО неможливість отримання землі у місті. Втім, таке рішення аж ніяк не можна вважати абсолютно чесним стосовно вояків. Адже ринкова вартість землі у Тернополі – набагато вища. Наприклад, лише на сайті dom.ria.com кореспондент «Терену» виявив кілька оголошень про продаж схожих земельних ділянок у різних частинах міста. І суми там фігурують бодай удвічі вищі, навіть у зовсім незручних місцинах.

Снимок_оголошення3
Снимок_оголошення3

Снимок_оголошення2
Снимок_оголошення2

Снимок_оголошення
Снимок_оголошення

Про найцікавіше, що також відбувалося у сесійній залі, читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео