Орест Сарматський

Новий рекорд: український сад – найбільший у світі (Агроновини)

1901 (Copy)

Кизиловий сад родини Ольшанських у Запорізькій області вже кілька років вважається найбільшим не лише в Україні, але і в Європі.

Утім, офіційно рекорд зареєстрували лише зараз. Тепер господарство внесено до Національного реєстру рекордів України, як найбільший кизиловий сад, вирощений за органічною технологією.

У господарстві-рекордсмені вирощують майже 12 тис. дерев на площі 14 гектарів. Кизиловий сад – родинний бізнес. Заклали його вісім років тому. Тепер, ймовірно, український сад буде не лише національним рекордом, а й увійде до Книги рекордів Гіннеса, адже така органічна плантація кизилу найбільша не лише в Європі, а й у світі.

- У саду 11 830 дерев. Це, однозначно, найбільший такий сад в Україні. Ми хочемо подати цей рекорд для Книги рекордів Гіннеса, як найбільшу площу кизилового саду, вирощену органічно, – зазначила Лана Вєтрова, керівниця Національного реєстру рекордів України.

Популярність кизилу в Україні зростає. З ягоди виготовляють варення, джеми, соуси, вживають її і сирою. Кизил містить велику кількість заліза та інших поживних речовин, зокрема, вітаміну С в ягоді навіть більше, ніж у смородині.

У саду на Запоріжжі вирощують білий, жовтий, кораловий, червоний сорти кизилу. Вони відрізняються не лише за кольором, а й за смаком та вмістом цукру в ягодах. Власник господарства Сергій Ольшанський планує розширятися – наступного року висадить ще 2 гектари саду.

Джерело: seeds.org.ua

   

Фіолетові ГМО-помідори вивели в Німеччині

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Німецькі учені з Інституту біохімії рослин Лейбніца експериментують з генними модифікаціями рослин.

Одне із завдань науковців полягає у розширенні функцій рослин, щоб ті могли синтезувати нові, природньо невластиві їм речовини. Наприклад, нещодавно був виведений помідор фіолетового кольору. Таке забарвлення томати отримали завдяки синтезу бетаніну, що міститься у червоному бурякові та деяких інших рослинах.

Такий експеримент мав на меті не виведення нового сорту томатів, а удосконалення методів генної інженерії, пише AgroTimes. Рослини є хорошими системами для продукування нових речовин, зокрема тих, що використовують у медицині. Досліди з генної модифікації рослин допомагають у створенні ліків та вакцин.

Для досягнення ефекту науковці додали до коду помідора чотири нових гени та кілька генних перемикачів, які дозволили зробити фіолетовою не всю рослину, а лише плоди. Попри те, що експеримент був покликаний налагодити інструментарій учених, фіолетові помідори – цілком придатний для харчування продукт.

Нагадаємо, нещодавно дослідники японської компанія Sanatech Seed відредагували геном помідора так, щоб споживання продукту запобігало підвищенню кров’яного тиску. Томати сорту Sicilian Rouge High GABA містять вчетверо або й уп’ятеро більше гамма-аминоолійної кислоти, ніж звичайні помідори. Саме ця кислота допомагає регулювати тиск.

У компанії наголошують, що редагування генів – це не те ж саме, що й ГМО, оскільки тут йдеться про зміну власного коду продукту, а генетичні модифікації, зокрема, передбачають застосування генів інших організмів.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео