Тамара Коблик

Обов'язковий військовий облік для жінок: що відомо

Про обов’язкову постановку на військовий облік жінок наразі не йдеться, а за власним бажанням мобілізувалися до лав до ЗСУ від початку повномасштабного вторгнення росії близько тисячі жінок

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, відповідаючи на запитання, які зміни плануються у питанні постановки жінок на військовий облік з 1 жовтня.

Станом на зараз ніякі зміни не плануються і не йдеться про обов’язкову постановку (на військовий облік – ред.). Додатково буде по цьому питанню доопрацьовання. Генеральний штаб буде про це повідомляти, - сказала вона.

При цьому Маляр підкреслила, що з 2014 року і по сьогоднішній день жодна жінка примусово не була мобілізована.

А з 24 лютого по сьогодні у нас мобілізованих близько тисячі жінок. Це ті, що самі прийшли і заявили про бажання мобілізовуватись, - повідомила Маляр.

 

Нагадаємо, Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок віком від 18 до 60 років на облік як військовозобов'язаних. Про це йдеться в наказі міністерства №313 від 11 жовтня 2021 року, документ набрав чинності 17 грудня.

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей. Він охоплює всі найпопулярніші сфери - від громадського харчування до банківської справи. Зокрема, у ньому є програмісти, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, працівники готелів, діловоди, рекламники тощо.

До того ж, документ про дозволи від військкоматів для виїзду відправили на доопрацювання.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео