Тетяна Бакай

Одна з найдавніших церков Тернополя знову у риштуванні: що роблять цього разу (фото)

У храмі вже третій рік поспіль проводять реставрацію фасадів. На тривалий час доводилося робити паузи через пандемію та початок повномасштабного вторгнення

Церква Різдва Христового, що на вул. Руській, 22 у Тернополі, знову у риштуванні. Вони з’явилися на початку червня. Які роботи тут планують проводити, дізнавалися журналісти Терену

Як повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ярослав Пелехатий, у храмі вже третій рік поспіль проводять реставрацію фасадів. На тривалий час доводилося робити паузи, які були пов’язані спершу з пандемією, потім з початком повномасштабного вторгнення. Однак зараз роботи відновили. 

У храмі вже третій рік поспіль проводять реставрацію фасадів

За словами фахівця, значну частину каменю фасадів вже відреставрували, а цьогоріч працюють над фінальною стороною храму. 

На даний момент проводять роботи з видалення висолів із стін (кристалізація солей на поверхні - ред). Вони утворилися у зв’язку з тим, що будівля давня, тому коли взимку посипають дороги і тротуари, то уся сіль потрапляє на камінь і він, втягуючи це в себе, покривається білим нальотом, - пояснює Ярослав Пелехатий. 

Після видалення висолів, у планах реставрація каменю на тій стіні, яка залишилася. Триватиме цей процес приблизно до початку жовтня. Бо коли температура падає нижче +5, реставраційні роботи проводити заборонено. 

Реставрацію планують завершити цього року

Нагадаємо, у цьому храмі ще у 2019 році розпочали реставрацію фасаду, замінили дах та відреставрували центральний купол.  Загальна вартість робіт - понад 5 млн гривень. Завершити реставрацію згідно з проєктом  планували наприкінці 2021 року. Однак через пандемію роботи тимчасово призупиняли. Крім ремонту даху у церкві мали замінити вікна, двері, провести гідроізоляцію і посилення фундаменту, оновити центральний купол, фасади, зробити вогнезахист і блискавкозахист.

Цьогоріч, як каже Ярослав Пелехатий, реставрацію планують завершити. 

Фото Терену 

Вибір читачів за тиждень

Відео