Тамара Коблик

Час глінтвейну: добірка рецептів від Клопотенка (фото)

Теплий напій з вином, фруктами і спеціями - саме те, що потрібно у холодну пору

Глінтвейн – це саме те, що необхідно у холодну погоду. Для нього не потрібен особливий привід, тільки настрій. Гуляючи по місту, візьміть із собою глінтвейн в термосі, щоб зігрітися чи насолоджуйтесь гарячим пряним напоєм вдома. Він дуже доречний, коли одного пледа і вовняних шкарпеток недостатньо, або у гості зайшли друзі й плануються душевні розмови.

Проте це в наш час глінтвейн викликає такі асоціації, а в Стародавньому Римі додавали спеції у вино з метою приховати, що воно скисло. І ця ідея дійшла до нашого часу, але в іншій інтерпретації – його ароматизують та збагачують прянощами. Готувати напій дуже просто. По-перше, якщо ви робите його з алкоголю, підігрівайте до 70 °C. Не маєте градусника, орієнтуйтеся на появу пари над поверхнею. По-друге, додавайте тільки цілі прянощі, а не порошок, щоб глінтвейн не був каламутним. Ми не кладемо їх забагато, бо будуть дуже відчуватися. Хоча це справа смаку. Любите дуже пряне? Будь ласка. По-третє, використовуйте улюблені фрукти та ягоди, щоб збагатити напій натуральними соками. І, звісно, дайте трішки настоятися під кришкою, щоб не остигав. Пийте тепленьким, насолоджуючись кожним ковтком.

Ну що, готові? Тоді вибирайте рецепт глінтвейну із добірки Євгена Клопотенка, щоб холодні вечори стали теплими.

ГЛІНТВЕЙН З ЯГОДАМИ ТА ГРУШАМИ

Соковита та насичена смаком ожина чудова у гарячому вині. А солодкі груші та трішки апельсинової цедри зроблять ваш напій неймовірно ароматним та багатим на смак. Для приготування глінтвейну беріть сухе червоне вино, а солодкості додасть мед або цукор. Готуйте глінтвейн з ягодами та грушами вдома чи в казанку на відкритому багаті. Обов’язково вкладайте у ємність трішки власного душевного тепла. Так точно буде смачніше.

ГЛІНТВЕЙН В ЯБЛУЦІ

Ви ж бачили, як роблять коктейлі в кокосах? Ми подумали, чому б таке не провернути з глінтвейном та не зробити келих з яблука? Так, ми креативні. Беріть найтвердіший плід, виріжте серединку, залийте глінтвейн та дайте трохи настоятися. Додайте трохи солодких родзинок. Все, глінтвейн в яблуці готовий.

ГЛІНТВЕЙН З ЖУРАВЛИНОЮ

Якщо хочете отримати ще більш пряний напій, додайте у глінтвейн корінь імбиру, а для ще більшого аромату – журавлину. Вийде дійсно цікавий смак. Достатньо одного ковтка, щоб зрозуміти – це те, що потрібно в холодний вечір. Якщо у вас знайдеться великий термос, перелийте глінтвейн із журавлиною в нього, аби він довше залишався теплим.

ГЛІНТВЕЙН З ЯБЛУЧНОГО СИДРУ

Глінтвейн з яблучного сидру

Якщо ви звикли готувати глінтвейн з червоного вина, у нас для вас цікава альтернатива. Приготуйте його з яблучного сидру. Ви відкриєте для себе нові смакові горизонти напою. Легкоалкогольний, трішки пряний та у міру солодкий – глінтвейн з яблучного сидру створений, щоб зробити вечори трішки теплішими.

БЕЗАЛКОГОЛЬНИЙ ГЛІНТВЕЙН

Раптом трапиться так, що не захочеться вина, пропонуємо приготувати безалкогольний глінтвейн на основі виноградного соку. Якщо у вас є гранатовий, то і він підійде. В іншому – все як у традиційному рецепті: трішки прянощів, фруктів, цукру чи меду.

Готувати – це просто!

Фото Євгена Клопотенка

Вибір читачів за тиждень

Відео