Віра Олександрович

Паломників на Тернопільщині спонукатимуть пройти пішки 30 кілометрів «Стежками Патріарха»

У піших прощах «Стежками Патріарха» пропонуватимуть взяти участь вірянам на Тернопільщині. Маршрут паломників у 2022 році братиме початок у селі Заздрість і фінішуватиме в Зарваниці, що на Теребовлянщині.

Про це 17 лютого повідомила голова комісії у справах родини і мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Ганна Зварич, яка є одночасно постійним організатором професійних прощ до Марійського духовного центру «Зарваниця».

Нагадаємо, 130-річчя з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого по всій Україні святкуватимуть упродовж всього 2022 року. З цієї нагоди у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії запланували безліч подій. Прощі «Стежками патріарха» - лише один із варіантів поширення інформації про нашого славного земляка.

- Уже 20 років поспіль в Марійському духовному центрі «Зарваниця», з благословення нашого архієпископа і митрополита Василія Семенюка, відбуваються професійні прощі, - каже вона. – Багато із них уже мають загальноукраїнський характер. Причому так склалося, що всі такі прощі проводяться або напередодні професійного свята, або власне у цей день. Цьогоріч ми плануємо зробити такі професійні паломництва тематичними. Вони матимуть свої гасла із цитат Патріарха, які будуть найкраще пасувати до тієї чи іншої сфери.

За словами Ганни Зварич, в архиєпархії прикметно вивчили біографію Йосифа Сліпого. Він був 8-ю дитиною у родині, причому народився доволі кволим. Навіть казали, що таке малятко не виживе. Тоді його матір Анастасія з родини Дичковських, освічена жінка, яка володіла кількома іноземними мовами, взяла немовля на руки і понесла до Зарваниці.

- Дорогою її супроводжувала підвода, - продовжує пані Зварич, - але матір всю дорогу пройшла пішки, тримаючи малятко на руках. Тож науковці, які вивчали біографію Патріарха, констатували, що тоді відбулося зцілення і оздоровлення маленького Йосифа Пресвятою Богородицею. Саме цей шлях – від Заздрості до Зарваниці ми й називаємо «Стежками Патріарха».

Йдеться про 30 кілометрів дороги, частина якої пролягає через поле – до Панталихи. Що цікаво, цю місцину сам Йосиф Сліпий у творах називає «українським степом».

- Цьогоріч ми будемо заохочувати учасників професійних прощ проходити пішки саме ділянку від Заздрості до Зарваниці, - пояснює Ганна Зварич. – Адже проща – це наша спільна подорож. Ідучи з молитвою ми будемо заглиблюватися в цю постать Патріарха, адже він є взірцевим прикладом для наслідування.

До слова, цьогорічну Всеукраїнську прощу до Зарваниці також планують присвятити вшануванню пам’яті Йосифа Сліпого. Графік проведення усіх паломництв у 2022 році оприлюднять на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

Фото з трансляції на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

Вибір читачів за тиждень

Відео