Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини нагадали: Йосиф Сліпий найбільше не любив бездіяльності (фото, відео)

Громадську спілку під назвою «Освітньо-науковий центр Патріарха Йосифа» заснували у Тернополі сьогодні, 17 лютого.

Як повідомив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк, мета такого об’єднання – пропагування спадщини нашого славного земляка Йосифа Сліпого, поширення інформації про його духовне вчення, героїзм та наукову працю серед найширшого кола українців. До створення спілки долучилися: Тернопільсько-Зборівська архиєпархія, Вища духовна семінарія ім. Патріарха Йосифа Сліпого, Тернопільська міська громадська організація Фундація «Справа Патріарха Йосифа Сліпого» і Марійський духовний центр «Зарваниця».

Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк

- Ми маємо надію, що вона стане таким добрим майданчиком для звершення головної мети, а саме – щоби різні прошарки нашого суспільства могли пізнавати постать Йосифа Сліпого, мали можливість збагачуватися як духовно, так і інтелектуально, - каже єпископ-помічник. – Це дуже потрібно у такий непростий час, аби могли рівнятися на таку мужню особистість, мати перед собою такий приклад, який вартий того, аби його наслідували.

Нагадаємо, у курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ), що на вул. Січових Стрільців, 6а, відбулася прес-конференція (круглий стіл) про заходи щодо святкування 130-ї річниці від дня народження світлої пам'яті Патріарха Йосифа Сліпого. Благословив учасників заходу і виступив там зі вступним словом про вшанування ювілейної дати архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк.

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк

- У кожному колишньому районному центрі плануємо провести академію, присвячену Патріарху, - розповідає він. – Окрім того, силами вихованців духовної семінарії підготуємо і покажемо духовний концерт. Я щиро всіх вітаю. Бажаю, щоб ми це святкування дійсно провели на високому рівні…

Відповідно, йшлося під час брифінгу і про різні плани задля належного відзначення 130-ї річниці від дня народження Патріарха. Що цікаво, більшість заходів будуть спрямовані на виховання молоді. Докладну програму святкування оприлюднила голова Товариства українських студентів-католиків (ТУСК) «Обнова» Соломія Костенко. У ній виявилися і виховні години у закладах освіти краю, і дискусійні майданчики тощо. Ба більше, виявилося, що новий туристичний маршрут незабаром планують укласти для тих, хто прийде на екскурсію до Архикатедри.

Вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець Віталій Козак

- Серед заходів з нагоди 130-річниці від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого у митрополії: урочисті академії, круглі столи, а також - міжнародна наукова конференція, - уточнює вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець Віталій Козак. – Адже Патріарх для тернополян є особою дуже неординарною. Ми є, так би мовити, його «домашніми», бо він народився саме тут, у Заздрості. Тож і ставлення до Йосифа Сліпого у нас також «фамільне»…

Відтак, присутні підкреслили, що це накладає на нас – його земляків особливі обов’язки, зокрема, щодо вшанування пам’яті Патріарха. Мовляв, ми всі маємо пам’ятати, що найбільше Йосиф Сліпий не любив бездіяльності.

 

Довідка. Більше про Патріарха Йосифа Сліпого можна дізнатися за посиланням.

Фото з трансляції на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

 

Вибір читачів за тиждень

Відео