Орест Сарматський

Жителі Тернопільщини можуть ознайомитися із вперше опублікованими матеріалами з кримінальної справи Йосифа Сліпого

Центр досліджень визвольного руху виклав у вільному доступі документи з архівно-кримінальної справи уродженця Тернопільщини, митрополита Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого.

Сьогодні — 130 років з дня його народження. 

Як повідомляється, колекцію з 50-ти документів публікує Центр досліджень визвольного руху на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

-До збірки увійшли: 

* ордер на арешт та обшук;
* анкета арештованого Йосифа Сліпого;
* протоколи допитів митрополита УГКЦ; 
* протокол обшуку в резиденції митрополита у Львові 12-14 квітня 1945 р;
* список антирадянської націоналістичної літератури вилученої в резиденції;
* листи, написані до митрополита греко-католицької церкви Йосифа Сліпого, ініш документи, - йдеться у повідомленні.

Серед опублікованих матеріалів збірки — листи до Йосифа Сліпого, написані відомими діячами греко-католицької церкви, зокрема блаженним священномучеником Василем Величковським, що писав митрополиту з концтаборів ГУЛАГу (Главное управление исправительно-трудовых лагерей). 

Також серед адресантів — відома монахиня, праведниця народів світу Олена Вітер, яку заарештували за звинуваченням в планах вбити двох співробітників НКВД, а також радянського письменника Ярослава Галана. В одному з листів до Сліпого Олена ділиться власними роздумами про радянські репресії проти духовенства та церкви, згадує фізичні тортури котрих вона зазнала під час перебування в НКВД.

Раніше листи, адресовані Йосифу Сліпому не були опубліковані, більшість з них  вперше публікують у вільному доступі.

Під час заслання митрополита вони зберігалися в будинку для інвалідів в місті Маклаково (тепер — місто Лісосибірськ) Красноярського краю, та були вилучені під час його чергового арешту у 1958 році.

Довідково. Верховний архієпископ Йосиф Сліпий  — єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Римо-католицької церкви народився 17 лютого 1892 у с. Заздрість Тернопільської області. У квітні 1945 р. радянська влада заарештовує весь єпископат греко-католицької церкви, що перебував на території УРСР. Серед високого духовенства був і митрополит Йосиф Сліпий. Впродовж майже 20 років його перевозили з табору в табір. Задіявши всі можливі дипломатичні зв’язки, Ватикан, як Римська апостольська столиця, таки домігся звільнення митрополита. Також до цієї акції долучився президент Америки Дж.Ф. Кеннеді. 12 січня 1963 року рішенням Верховної Ради СРСР митрополита Йосифа Сліпого було звільнено, з умовою, що він покине Радянський Союз. 9 лютого 1963 він прибув до Риму, оселився у Ватикані. Митрополит Йосиф на Вселенському соборі Католицької церкви у Ватикані запропонував створити патріархат Української Католицької Церкви.

У Римі за його сприяння побудовано Собор святої Софії.

7 вересня 1984 року Йосиф Сліпий  помер у Римі. У серпні 1992 року прах кардинала перепоховали із собору святої Софії в Римі до крипти собору св. Юра у Львові.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео