Віра Олександрович

Пандусів на Тернопільщині нема навіть в деяких управліннях соціального захисту

Забудова населених пунктів і формування мікрорайонів без пристосування для використання особами з інвалідністю нині в Україні не допускається. Втім, на Тернопільщині досі немає пандусів навіть в деяких управліннях соціального захисту.

Про це «Терену» розповіла заступниця начальника управління – начальник відділу координації та контролю діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги, департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної держадміністрації Оксана Смолій.

– Реалізація державної політики відносно осіб з інвалідністю, що передбачає забезпечення їхнього права на максимальну участь в економічному і соціальному житті суспільства і можливість жити гідно, створює потребу у розширенні можливості необмеженого пересування і діяльності цієї категорії громадян, – визнає вона. – Однією із найбільш суттєвих невирішених проблем залишається створення доступного середовища для вільного пересування і безперешкодної комунікації. Власне, йдеться про усунення перепон і бар'єрів, що перешкоджають доступності і повинні поширюватися, зокрема на будинки, дороги, транспорт й інші внутрішні та зовнішні об'єкти, зокрема школи, житлові будинки, медичні установи та робочі місця.

Згідно зі ст. 27 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», у нашій державі передбачили, що планування і забудова населених пунктів, формування мікрорайонів, проектування, будівництво і реконструкція об’єктів фізичного оточення без пристосування для використання особами з інвалідністю нині не допускається.

Пандус2
Пандус2

Втім, наразі далеко не все у цьому напрямку складається добре, визнає чиновниця.

– У підпорядкуванні департаменту соціального захисту населення входять: управління соціального захисту населення будинки-інтернати, геріатричний пансіонат, центри комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центри надання соціальних послуг. – уточнює Оксана Смолій. – Пандусами на Тернопіллі забезпечені 13 управлінь соціального захисту населення, 17 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), 5 будинків-інтернатів і 3 центри соціальної реабілітації дітей з інвалідністю.

Окрім того, за її словами, кнопки виклику є у 7-ми управліннях соціального захисту, 13 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), 4 будинках-інтернатах і 2 центрах соціальної реабілітації дітей з інвалідністю.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео