Печія при вагітності: причини, симптоми та засоби лікування

Новини компаній

Печія може стати реальною проблемою для вагітних жінок. Вона викликає значний дискомфорт і може призводити до виникнення гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. На щастя, печія ніяк не шкодить розвитку дитини, проте викликає вкрай неприємні відчуття у майбутньої мами. Спробуємо розібратися, чому виникає печія при вагітності та як краще її лікувати.

Причини печії при вагітності

Головною причиною печії під час вагітності є зниження тонусу нижнього кінця стравохідного каналу (1). Це стає природним наслідком гормональних змін, які відбуваються в організмі під час вагітності. Гормони відповідають за зниження тонусу м'язів стравохідного каналу.

До того ж одна з причин печії — це ще й збільшення розміру матки, яка стискає навколишні органи під час вагітності.

Симптоми печії при вагітності

Симптоми печії можуть включати:

  • гострий біль в грудях;
  • відчуття гарячки у грудях;
  • нудоту;
  • відчуття заповненості;
  • біль у животі;
  • відчуття здуття.

Ці симптоми можуть з'являтися після їжі або лежачи. А в тяжких випадках неприємні реакції виникають навіть без видимих на те причин.

Засоби лікування печії при вагітності

Вибираючи засоби від печії для вагітних, потрібно дотримуватись рекомендацій лікаря. Згідно з міжнародними рекомендаціями лікарів сімейної медицини, для лікування такого неприємного симптому під час вагітності можна вживати лише препарати, які повністю безпечні для вагітних жінок і немовлят (2). Одним із засобів, що допомагає від печії вагітним, є Ренні — таблетки антациди, які допомагають знизити кислотність у шлунку і зменшити біль. Вони діють миттєво та містять лише природні компоненти (кальцію карбонат та магнію карбонат).

Ренні зазвичай не викликають жодних побічних ефектів. Для полегшення самопочуття достатньо лише розжувати одну таблетку. Прийом можна проводити відразу після їжі або у разі виникнення неприємних відчуттів.

У разі вживання Ренні під час вагітності варто дотримуватися рекомендованого дозування — краще не вживати понад п'ять таблеток на день.

Також для лікування печії слід:

  • внести зміни у дієту — уникати жирної та гострої їжі;
  • не переїдати, можна спробувати їсти частіше невеликими порціями;
  • не їсти перед сном;
  • спати з трохи піднятою верхньою частиною тіла.

Якщо жінку хвилює дуже сильна печія при вагітності, їй варто звернутися за консультацією та діагностикою до гастроентеролога. В деяких випадках лікар може призначити ліки, такі як прокінетики або інгібітори протонного насоса, щоб зменшити кислотність у шлунку (3). Однак, перед цим потрібно грамотно оцінити ризик для вагітної жінки та її немовляти.

__________________

*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Ренні з ментоловим смаком, №24 UA/7798/01/01 від 22.12.2017; Ренні з апельсиновим смаком, №24 UA/7799/01/01 від 08.11.2017; Ренні без цукру, м'ятні №24 UA/6025/01/01 від 31.01.2017

 

1. Juan C Vazquez. Heartburn in pregnancy. BMJ Clin Evid. 2015.

2. Mansour Altuwaijri. Evidence-based treatment recommendations for gastroesophageal reflux disease during pregnancy: A review. Medicine (Baltimore). 2022 Sep 2;101(35):e30487.

3. J E Richter. Review article: the management of heartburn in pregnancy. Aliment Pharmacol Ther. 2005 Nov 1;22(9):749-57.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео