Пенсійний вік, підвищення і податок "для всіх": як зміниться життя тернопільських пенсіонерів у 2017

016

Українські пенсіонери найбідніші в Європі – мінімальна пенсія на даний момент становить 1247 гривень, і до кінця року вона збільшиться всього на 100 гривень. Для прикладу, білоруси “на заслуженому відпочинку” отримують не менш 2889 гривень (у перерахунку з білоруських рублів), а росіяни – від 3870 гривень. Незважаючи на мізерні пенсії, Пенсійному фонду катастрофічно не вистачає грошей – дефіцит торік досяг 145 мільярдів, а в цьому році, згідно з бюджетом, буде на рівні 141 мільярда гривень.

Є кілька причин низьких пенсій в Україні: це і маленькі зарплати, і складна демографічна ситуація, і проблеми в самій пенсійній системі, яку вже давно необхідно реформувати. У Кабінеті міністрів обіцяють виправити ситуацію і вже готують кардинальні зміни, які торкнуться кожного українця. Сайт “Сегодня.иа” з’ясував, чому українці отримують маленькі пенсії і як може змінитися ситуація в 2017 році.

Звідки беруться гроші на пенсії і чому їх не вистачає?

Солідарна пенсійна система, яка діє в Україні, передбачає так званий “договір поколінь”. Працюючі українці платять соціальний внесок, на який живуть пенсіонери. Передбачається, що свої гроші українці все одно “компенсують” – коли вийдуть на пенсію, їх також утримуватимуть працюючі українці за рахунок внесків.

На даний момент солідарна система по всьому світу переживає кризу. Кількість пенсіонерів зростає, а кількість працюючих – скорочується. Наприклад, в Україні 10 працюючих утримують 11 пенсіонерів. За підрахунками Інституту демографії і соціальних досліджень, вже до 2050 це співвідношення стане ще більш критичним – 10 працюючих будуть утримувати 15 пенсіонерів.

У солідарній системі по-українськи є і свої “індивідуальні проблеми”. Соціальні внески платять далеко не всі працюючі. За даними Міністерства соціальної політики, в Україні працюють 16 мільйонів осіб, а внески до Пенсійного фонду сплачують лише 10 мільйонів. Є категорії, які можуть внески не платити, наприклад, аграрії, нотаріуси, українці, зайняті у сфері послуг і так далі.

Ще одна проблема – низькі зарплати. Розмір соціального внеску – 22% від зарплати, (ще в 2015-му ставка була на рівні 37%, однак з січня минулого року її скоротили) і чим нижчі зарплати українців, тим менше грошей на пенсії. Багато українців офіційно заробляють мінімалку – таких близько 40%. Друга частина зарплати виплачується “в конверті” і податки з неї не відраховуються. Рішення про підвищення мінімальної зарплати додасть у “скарбничку” Пенсійного фонду близько 15 мільярдів гривень, проте ситуацію це змінить несуттєво.

Старший науковий співробітник інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко впевнена, проблема низьких пенсій – наслідок відсталості економіки України. При низьких зарплатах не можуть бути високі пенсії. При цьому, як зазначає вчений, “відсталість” української економіки можна помітити навіть за структурою зайнятості населення – кожен четвертий українець (3,5 мільйони) працює в сфері продажу. Щось виробляють лише 2,5 мільйона українців. При цьому і у виробництві є свої проблеми – розвинені економіки займаються переробкою, а Україна найчастіше, зазначає експерт, займається видобутком сировини.

Крім того, як кажуть експерти, діюча пенсійна система в Україні не відповідає головному критерію – справедливості. Так, середня пенсія суддів – більше 20 тисяч гривень, народних депутатів – більше 15 тисяч, у той же час середній розмір пенсії по країні – 1850 гривень, а більше мільйона пенсіонерів отримує менше 1600 гривень. Крім того, пенсіонери, які раніше вийшли на пенсію, отримують менше грошей. У 2008-му коефіцієнт стажу (показник, який враховують при розрахунку пенсій) збільшили з 1 до 1,35 – старі пенсії не перерахували, а нові стали призначати з урахуванням нового показника.

Дефіцит Пенсійного фонду доводиться компенсувати за рахунок державного бюджету. “11% ВВП йде на виплату пенсій, на дотацію. Ці гроші повинні були бути направлені на розвиток освіти, на дороги, на медицину, на інфраструктуру. А ми змушені з бюджету забирати останні гроші, яких і так мало, для того, щоб просто наших пенсіонерів утримувати на тому злиденному рівні, який сьогодні є”, – прокоментував ситуацію у фонді міністр соцполітики Андрій Рева.

Що пропонує уряд

Запровадити другий рівень пенсійної системи. Про запуск накопичувальні пенсії в Україні говорять вже кілька років, однак остаточного рішення так і не прийнято. Накопичувальна пенсія дозволяє українцям “збирати на старість” з кожної зарплати – гроші акумулюються на спеціальному рахунку і скористатися ними можна буде після виходу на заслужений відпочинок. Щоправда, в Пенсійному фонді впевнені, що в 2017-му накопичувальний рівень так і не запрацює. А частина експертів вважає, що на даний момент запускати його в Україні і зовсім не можна – щоб заощадження не “з’їла” інфляція, їх потрібно інвестувати в економіку. А за умови складної економічної ситуації складно гарантувати збереження заощаджень.

Лідія Ткаченко пояснює: для того, щоб накопичувальні пенсії дійсно вплинули на добробут українців, заощадження потрібно збирати близько 40 років. Міністр Андрій Рева впевнений: ніхто не може гарантувати, що за цей час нічого не станеться з пенсіями українців.

“Я знаю, що у нас була величезна кількість різних фінансових структур ще 20 років тому. Ви пам’ятаєте ті фінансові структури, які існували 20 років тому і пропонували пенсійні програми? Я пам’ятаю, у мене хороша пам’ять. Так от, я жодної з них зараз не бачу. Ніби як мені через 10 років на пенсію йти. Якби я тоді повівся і почав з ними співпрацювати, я б вже нічого не мав”, – говорить Андрій Рева.

Зобов’язати всіх платити соціальні внески. Як розповів в інтерв’ю “Сегодня.иа” заступник голови Пенсійного фонду Микола Шамбір, на даний момент в установі обговорюють можливість зобов’язати всіх працюючих українців платити соцвнесок. З першого січня це рішення вже частково втілено в життя – фізосіб підприємців зобов’язали сплачувати внески навіть за умови відсутності доходу.

Підняти пенсійний вік для тих, хто “мало працював”. Обговорюється можливість збільшити пенсійний вік для тих українців, яким не вистачає страхового стажу. Нагадаємо, на даний момент чоловікам для пенсії за віком необхідно працювати як мінімум 35 років, а жінкам – 30. Тим, кому, наприклад, не вистачає два роки стажу, доведеться виходити на пенсію не в 60, а 62 роки.

“Чому він повинен мати такі ж умови виходу на пенсію, як і ті, хто чесно працює? Чим він кращий? Тим, що він найхитрішим виявився? В чому проблема? Тому якщо у нас є люди, які виходять на пенсію раніше віку, то той, хто все життя про себе думав і не напружувався, напевно, повинен виходити пізніше. І я думаю, це справедливо. Якщо один 35 років відпрацював, то все чудово. Другий приходить – “А я 5 років відпрацював, решта – або на себе працював, або взагалі не працював”. Чому їм треба платити однакову пенсію? Це справедливо? Ви тоді будете зацікавлені все життя працювати і платити, якщо будете знати, що він все одно отримає те ж саме, що й ви?”, – розповів в інтерв’ю “Сегодня.иа” Андрій Рева.

Подібна система працює, наприклад, у Росії – росіяни з невеликим стажем виходять на пенсію на п’ять років пізніше.

У той же час Лідія Ткаченко впевнена: підвищувати пенсійний вік варто для всіх українців. Згідно з міжнародними нормами, у будь-якій країні, незалежно від демографічної ситуації, пенсійний вік можна піднімати до 65 років. Це дозволить скоротити кількість пенсіонерів на один мільйон осіб, крім цього, зросте і кількість працюючих.

Головний демограф країни Елла Лібанова вважає, що підвищувати пенсійний вік не можна. Багато українців до пенсії просто не доживають. Так, ймовірність в українського чоловіка померти у віці від 20 до 60 років – 40%, в той час як у Швейцарії не доживають до 60 років всього 8% чоловіків.

У середньому чоловіки живуть на пенсії (після 60 років) 14,8 років, а жінки – 19,9 років. У зв’язку з цим, впевнена вчений, підвищувати пенсійний вік чоловікам не можна. “Якщо у нас пенсійний вік 60 років, то наші чоловіки мають шанси прожити на пенсії майже 15 років. Якщо ми пенсійний вік піднімемо (чоловікам, – прим.ред.) до 65 років, їм залишиться прожити всього 12 років. Це дуже мало, якщо вважати, що 40 років вони десь працюють і сплачують внески, це просто жорстоко. У жінок ситуація краща, у них були всі демографічні підстави підвищувати пенсійний вік до 60 років”, – впевнена Елла Лібанова.

Як зростуть пенсії у 2017-му

У 2017 році, крім індексації пенсій на 10,1% (або на 100 гривень), яке передбачено в проекті бюджету, українців чекає “осучаснення”. Пенсії планують підвищити в середньому на 300 гривень п’яти мільйонам українців, уточнює віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. “Детально розповісти не можу, тому що рішення ще не прийнято. Але що таке осучаснення пенсій? Це і є, по суті, вирішення тієї основної проблеми, коли пенсія новопризначена значно вища від пенсії старих пенсіонерів. Осучаснення передбачає підводити “старі пенсії” до нових. Яким чином це вийде зробити – відразу чи поетапно – це питання ще обговорюється”, – розповів Микола Шамбір.

При цьому, як зазначив чиновник, осучаснювати пенсії будуть за допомогою зміни показника середньої зарплати, який враховується при розрахунку пенсій.

Вибір читачів за тиждень

Відео