Орест Сарматський

Передача земель стимулюватиме створення ОТГ (Агро-новини)

лют10

Минулого тижня Кабмін прийняв постанову, яка запускає передачу сільськогосподарських земель за межами населених пунктів у власність об'єднаних територіальних громад (ОТГ). Передача земель має стати стимулом об’єднання в ОТГ.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, передає прес-служба Мінагрополітики.

«Примушувати до об'єднання «зверху» було б неправильно, та й просто неможливо, але можна створити стимули, які зроблять сільради зацікавленими у формуванні ОТГ. Тому Кабмін розглядає передачу земель як один із стимулів до об'єднання», — зауважив Максим Мартинюк.

За його словами, результатом передачі земель об'єднаним територіальним громадам стане істотне розширення ресурсної бази, якою місцеві органи влади зможуть розпорядитися на користь громад.

«Звичайно, отримання у власність земель за межами населених пунктів — лише перший етап організації успішного управління ними. Наступним кроком має стати розробка документації на ці землі та визначення планів розвитку цих територій», — відмітив заступник міністра.

 

1001
1001

Передача земель здійснюється за ініціативи об'єднаних територіальних громад, після подання відповідного звернення до Держгеокадастру. Далі — підписання акту прийому-передачі та подання цього документу для реєстрації комунальної власності на ділянки.

В середньому, для окремо взятої ОТГ процедура передачі земель у власність займе близько двох місяців. Проте, землі мають перейти у власність ОТГ до 31 грудня 2018 р.

Модель коопераційного ведення бізнесу почала працювати

Сільгоспвиробники почали частіше проявляти зацікавленість кооперацією. Особливо це стосується представників плодоовочевого сектору та нішевих напрямків аграрного виробництва. В першу чергу ідеться про учасників ринку з обмеженими економічними та земельними ресурсами. На сьогоднішній день можна з впевненістю констатувати, що в Україні реально починає працювати модель коопераційного ведення бізнесу. Про це повідомляє fruit-inform.com.

1002
1002

Понад 20  % тем третьої національної конференції «Мільйон із гектара» будуть тісно пов’язані з кооперацією в плодоовочевому секторі.

Мonsanto назвала господарства з найвищою урожайністю гібридів кукурудзи

Компанія «Монсанто Україна» підбила підсумки четвертого щорічного конкурсу на найвищу врожайність гібридів кукурудзи DEKALB з насіння, вирощеного в Україні. Найбільших результатів при стандартній вологості у 14 % досягли аграрії господарства «Здолбунівське» (Рівненська обл.) — 12,5 т/га з гібридом ДКС 3705. Про це повідомили у прес-службі компанії.

Усього за підсумкам конкурсу визначили 35 переможців з 21 області України. При цьому 22 господарства-переможці з 14 областей зібрали понад 10 т/га кукурудзи з насіння DEKALB, вирощеного в Україні. У той же час, за попередніми даними Державної служби статистики за 2017 р., середня врожайність кукурудзи на зерно в Україні склала 5,44 т/га.

1003
1003

Представників усіх господарств-переможців обох конкурсів компанія «Монсанто» запросила до Франції, де вони відвідають лабораторію, що перевіряє відповідність стандартам вирощеного в Україні насіння кукурудзи DEKALB, та насіннєвий завод, що готує батьківські лінії для вирощування насіння в Україні.

Вибір читачів за тиждень

Відео