Орест Сарматський

Період окупності біогазового заводу — 4 роки (Агро-новини)

b17 (Copy)

У компанії «Даноша», яка вже має біогазовий завод і до кінця 2019 року планує збудувати ще один, відмічають, що ця галузь є дуже перспективною, і в разі наявності відповідної підтримки з боку держави такі виробництва зможуть гідно конкурувати з традиційними енергетичними підприємствами.

Про це в коментарі AgroPortal.ua. розповів керівник біогазового заводу компанії «Даноша» Іван Кальковець.

«Біогазовий завод — це не лише економічний проект, але й екологічний. У нас в компанії другий аспект є пріоритетним, — говорить він. — Тим більше що маємо позитивний приклад наших польських колег, які займають лідерські позиції з виробництва біогазу в країні та володіють там 8 заводами».

1701
1701

За словами Івана Кальковця, для реалізації проекту запуску біогазового заводу дійсно потрібно пройти кілька етапів.

«Планування і проектування займають до 8 місяців, будівництво — до 1,5 року, пусконалагоджувальні роботи — два місяці, вихід на проектну потужність — ще два місяці. Загалом все можна зробити за 2,5 року», — уточнює Іван Кальковець.

Як повідомляють в «Даноші», валовий прибуток від біогазового заводу становить до €1,5 млн на рік, якщо двигун працює 90% часу та на умовах збереження наявного коефіцієнту «зеленого тарифу». Середній період окупності, навіть враховуючи непередбачувані ситуації, становить близько 4-х років.

Зазначимо, що у лютому, обговорюючи перспективи використання біогазових комплексів в агросекторі в межах IV Британсько-українського агробізнес-форуму «Сталий розвиток в агробізнесі» на виставці «Агро Весна 2018», представник консалтингової компанії Baker Tіlly Олександр Басько зазначив, що в Україні біогазові комплекси не окуповуються.

Фермери: витрати на вирощування картоплі становлять 90 тис. грн/га

Витрати на вирощування картоплі, за умов дотримання агрономічних технологій, становлять близько 90 тис. грн на 1 га.

Про це на AgroPortal.ua. розповів керівник фермерського господарства «Тірас 2007» Руслан Присяжнюк.

«Ми багато років вирощуємо картоплю, адже господарюємо на піщаних ґрунтах. Обробляємо приблизно 1 тис. гектарів, з яких картопля займає до 15%. Маємо збалансовану структуру посівів, оскільки під картоплю інтенсивно обробляється земля і тому на одному місці саджаємо її раз на чотири роки. В сівозміну не включаємо соняшник і кукурудзу, бо ці культури важко поєднувати з картоплею», — розповідає Руслан Присяжнюк.

1703
1703

За словами фермера, якщо погода сприятлива, то на 1 га картоплі можна заробити 25-30 тис. грн.

«Але при цьому, щоб купити картоплесаджалку чи комбайн для збору картоплі, потрібно працювати і збирати ці кошти два роки. Зі збутом теж велика проблема. В торговельні мережі, якщо є бажання, зайти можна, але невигідно, бо там починають «роздягати» виробників ще на етапі приймання. До того ж розрахунок проводять через два місяці, а для дрібних фермерів то завеликий термін. Якби нам давали кредити під 2-3%, то ми б змогли завалити Україну та Європу продукцією, а поки нестача обігових коштів стримує фермерів», — зазначає Руслан Присяжнюк.

Білорусь закуповує 90% експорту насіння кукурудзи з України

Експорт насіння зернових та олійних культур з України в 2017 р. становив $15,2 млн. Це майже на 12% менше закордонних поставок вітчизняного насіння у 2016 році і у 26 разів менше минулорічних обсягів імпорту насіннєвого матеріалу в Україну.

Про це поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру »Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, говориться у повідомленні інституту.

За його словами, основними споживачами українського насіння є країни СНД та Європейського Союзу. Також вітчизняний насіннєвий матеріал у невеликій кількості імпортують Туреччина, Індія та Південно-Африканська Республіка.

У структурі українського експорту насіння домінує кукурудза. Обсяги поставок цього виду продукції на ринки країн світу у 2017 році у вартісному вимірі становили $14,4 млн, а частка насіння кукурудзи у вітчизняному експорті склала 90%.

1702
1702

Основним покупцем насіннєвого матеріалу кукурудзи українського походження є Білорусь. Торік вона закупила 90% вітчизняного експорту насіння кукурудзи на суму близько $13 млн.

Насіння кукурудзи в Україні також закуповували Молдова, Казахстан, Грузія, Австрія, Франція, Румунія та Туреччина.

Крім того, минулого року Україна експортувала 553 т пшениці — до Туреччини, 446 т насіннєвого жита — до Білорусі, а також 31 т насіннєвого ячменю — до Молдови, зазначив експерт.

На заваді реалізації великого потенціалу України щодо нарощування експорту насіння у вигляді якісного посівного матеріалу, перш за все, стоїть невизнання українських фітосанітарних сертифікатів у багатьох країнах світу, - вважає Олександр Захарчук.

Вибір читачів за тиждень

Відео