Ростислав Фук

Перше судно з українським продовольством вийшло з одеського порту (відео)

Судно із кукурудзою вийшло з одного з українських портів у понеділок, 1 серпня, о 9:15 за Києвом

Судно Razoni з українським продовольством вийшло з Одеського порту, повідомив очільник Міністерства інфраструктури України Олександр Кубраков на своїй фейсбук-сторінці.

Судно під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані. Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено партнерами-гарантами – ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис. тонн української кукурудзи.

Судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані

Олексій Кубраков каже, Україна є четвертим найбільшим експортером кукурудзи у світі, тому можливість її вивезення морським шляхом  є колосальним успіхом для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд. доларів для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року, - зазначив він.

За словами очільника, у портах Одеси ще 16 суден чекають на відправлення. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення росії.

У найближчі тижні за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції, – каже Олексій Кубраков.

Про відправелення першого каравану з українським зерном в рамках ініціативи ООН, про жнива, ціни та експорт, зберігання зерна та виклики перед аграріями цього року - народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський. 

Детальніше - на відео. 

Фото з фейсбук-сторінки Олексія Кубракова, відео Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео